Обещанията на БСП - двуцифрен икономически растеж, по-висока минимална заплата и пенсии

3458
Обещанията на БСП - двуцифрен икономически растеж, по-висока минимална заплата и пенсии
Снимка: Actualno.com/Димитър Лазаров

БСП предвижда развързване на държавната кесия, ако успее да спечели изборите и да сформира правителство. Това стана ясно от изказаните намерения и приетата предизборна платформа на 49-тия конгрес на червената партия.

Червените обещават 12% растеж на икономиката за целия следващ мандат т.е. за четири години, увеличение на заплати и много социални придобивки. "Пари има, стига да се харчат разумно и да не се крадат", обяви соцлидерът Корнелия Нинова. Макар че беше приветствана от мнозинството делегати, програмата получи и много критики, че е фрагментарна и пълна с общи постановки, коментира в. "Сега".

БСП ограничи мандатите на депутатите си до 12 години

БСП реши да ограничи броя на мандатите на представителите си в Народното събрание до 3, или общо 12 години. Това беше решено на заседан...

Най-голямата конкретна сума, посочена в документа, е 500 млн. лв. начален капитал за фонд "Индустрия", чиято идея е да финансира "всички български предприемачи, които имат нужда от финансиране и не получават такова от банковата ни система" по думите на Драгомир Стойнев пред Actualno.com. Още 150 млн. лв. се предвиждат за Националния иновационен фонд. Но най-много пари със сигурност ще глътне обещаваната "държавна подкрепа за развитие на големите български енергийни инфраструктурни проекти - АЕЦ "Белене", Бургас-Александруполис и газови връзки и коридори с "доказана икономическа ефективност". Относно енергетиката обаче конкретни числа няма.

На БДЖ ще се осигури двегодишна държавна гаранция за изплащане на задълженията към кредиторите, както и "последващи действия за рефинансиране на дълга". Ще се окрупняват публични дружества - фондовете "Индустрия" и "Иновации", заедно с Националния гаранционен фонд, Българската агенция за експортно застраховане и "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ще минат под шапката на Национален финансов холдинг, управляван от Българската банка за развитие.

След като дълго се колеба за плоския данък, БСП реши да заложи на 20% налог върху месечния доход над 10 000 лв. На предприемачи до 35 години се обещава нулев данък "печалба", ако фирмите им имат годишен търговски оборот до 150 000 лв. и открият поне 5 работни места за 2 години.

Социалистите обещават още обвързване на минималната работна заплата с темпа на увеличаване на средната заплата, както и преизчисляване на пенсиите и намаляване на разликите между старите и новоотпуснатите пенсии. С 10% ще се увеличи основната заплата в сектор "Отбрана". На полицаите се предлага само неуточнено "осъвременяване" на възнагражденията. Месечното обезщетение за дете от 1 до 2 години ще се обвърже с минималната заплата. По 50 лв. на дете ще бъдат приспадани от подоходния данък на работещите родители. Енергийни помощи се планират за 500 хиляди домакинства вместо досегашните 250 хиляди.

Нинова: Да се изправим срещу мафията и престъпността

Днес трябва да решим и ние мъдро дали ще отговорим на очакванията за промяна, ще променим ли себе си или ще бъдем част от политическата...

Социални обещания се дават и в образователната сфера - държавата поема таксите за обучение на студентите в "приоритетни специалности", а на младите учени се гарантира стартова заплата в размер поне на две минимални. По време на конгреса допълнително се записа, че учителските възнаграждения трябва да се увеличат с 40% до края на мандата.

В здравеопазването БСП обещава да премахне въведената от предното правителство пръстова регистрация на пациентите, както и да осигури "работещ механизъм" за лечение на хората без здравни осигуровки. Не се уточнява как ще стане това, нито колко ще струва. По настояване на делегати се реши, че ще се удвоят средствата за Фонда за лечение на деца в чужбина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Премиерът с предизборна намеса - даде на ДАНС спирането на Симеоновския лифт

Няма смисъл: Социална комисия не прие увеличението на пенсиите, защото вече е факт

ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитие на туризма

Туристическият бранш на среща с ГЕРБ - СДС във Варна: В последните две години липсва чуваемост. Стабилност имахме до 2020 година

Проф. д-р Костадин Ангелов: Водоснабдяване, туризъм и ново бъдеще за затворената жп гара са сред приоритетите на ГЕРБ-СДС за Елена

Прехвърлянето на топката за Симеоновския лифт започна: Председателят на СОС посочи кой е виновен

Асен Василев: Борисов иска да се пенсионира като президент, а Пеевски - да стане премиер

Ново проучване показва изненадващи нагласи на избирателите

Корнелия Нинова: Двамата с Фицо бяхме нарочени за черните овце, а сега все повече хора мислят като нас

Ваня Григорова: Търсим мнозинство за отмяна на конюнктурните промени в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика