Областните управители също ще контролират адресните регистрации

457
Областните управители също ще контролират адресните регистрации
Снимка: Thinkstock

Кметовете на общини и областните управители извършват 6 месеца преди общи избори за общински съветници и за кметове проверка на всички адресни регистрации, извършени в последните 12 месеца. Проверката трябва да приключи не по-късно от три месеца преди провеждането на общите избори. Тази поправка в Изборния кодекс беше приета с 88 гласа „за“ и 23 гласа „за“ от парламента.

Поправката е свързана със Закона за гражданската регистрация и по-точно чл. 99б. Съгласно него кметът прави комисия в случай на нередности по адресна регистрация. Ключов момент при избора е факта, че при промяна на адресна регистрация броят на лицата, които могат да се регистрират по постоянен и/или настоящ адрес на адреса на едно жилище, не може да надвишава двукратния брой на лицата, които обичайно могат да обитават съответното жилище.

В Горна Малина - протест и контрапротест за адресни регистрации

От над 1104 нови адресни регистрации, само 88 регистрации са отписани. Това е картината в Община Горна Малина, заради която жители на н...

Основен защитник на поправката беше ГЕРБ, като депутатът от партията на Бойко Борисов Цвета Караянчева го защити с мотива, че дори при нарушения в адресните регистрации не се случва нищо. В Кърджалийско на последните местни избори е имало 1500 регистрации с повече от разрешения брой от закона и кметовете не са правели нищо, защото не е имало кой да ги контролира, възмути се тя. В предложението на ГЕРБ областните управители се явяват такъв вид контрол.

Против предложението бяха лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и депутатът от Движението Илия Илиев. Основен мотив беше, че областните управители са политически инструмент на управляващите. Карадайъ иронизира, че в момента се гласува най-демократичният Изборен кодекс, който въобще не противоречи на Конституцията, тъй като задължава българските граждани да гласуват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика