Одобри ли Христо Иванов споразумение с ГЕРБ самостоятелно? Той отговори

7661
Одобри ли Христо Иванов споразумение с ГЕРБ самостоятелно? Той отговори
Снимка: БГНЕС

"И аз това се питам (какво стана) – отговорът трябва да бъде даден от колегите от ГЕРБ-СДС. Има обаче два факта, които са определящи – първият е, че няма подписано споразумение и вторият – какъв ще е съставът на правителството. Приложение номер 1 на проектоспоразумението беше за състава на правителството. Няма завършен и подписан документ от двете страни. Имахме още 6 дни и да завършим процеса, както го направихме преди 9 месеца". Това заяви лидерът на "Да, България" Христо Иванов.

На въпрос на БНТ тогава защо депутатът от ГЕРБ Рая Назарян и преговаряща от страна на ГЕРБ за ротацията обяви, че Иванов е одобрил споразумението, отговорът на Иванов беше следният: Това е смешно – одобрението се изразява по един-единствен начин и това е подпис. Всичко останало е да бъдем вкарани в обяснителен режим. Някой твърди нещо и не може да го докаже.

Същевременно обаче лидерът на "Да, България" описа ситуацията с Назарян така – може да сме си говорили за продажба на къща, да я купя, да ни е харесала цената, но няма подпис: Как да управляват: Неподписаното засега споразумение между ГЕРБ и ПП-ДБ

Вярвам, че Мария Габриел беше принудена. Очевидно е, че решенията в ГЕРБ се вземат от Бойко Борисов. Но там има и съпредседател - г-н Делян Пеевски. Сутрин съпредседателства в ГЕРБ, следобед - в ДПС.

Още: Конституционалист посочи изход за правителството на Мария Габриел

Големият въпрос

Как колегите от ГЕРБ-СДС си представят изобщо страната да бъде управлявана оттук-нататък, попита Иванов. И напомни, че България е била на ръба да получи ясен сигнал, че вратата на еврозоната се отваря през 2025 година. Всичко това беше изхвърлено през прозореца и се върнахме в политическата криза, заяви лидерът на "Да, България".

ГЕБР-СДС и ДПС видяха, че не може да бъде заобиколено Споразумение за реформи и почнаха да търсят всякакъв начин да взривят процеса на преговори, убеден е Иванов. ГЕРБ видяха, че няма да приемем Пеевски да е ексклузивен партньор в попълването на органи (регулатори) в съдебната власт, добави той. Не може евроатлантизмът да бъде прикритие, заяви Иванов. Казусите за "Осемте джуджета" и "Нотариуса" са точно примери за такъв подход – котка в чувала, каза той.

Иванов припомни и Костинбродската афера, след като имахме есента на 2023 година и елиминацията на машинното гласуване за първи тур на местните избори. Кой пое отговорност - затова предложихме 8 или 9 варианта за службите? Става дума за носене на национална отговорност, затова настояхме за писмено споразумение за реформи, каза той.

За финал Христо Иванов призна, че не знае какво ще се случи днес (20 март). Никога не е имало такава ситуация на злоупотреба с (политическо) доверие, каза той и не отговори дали ПП-ДБ ще приемат евентуален втори мандат или правителство на малцинството. Не мога да отговоря, преди да има отговор как ще се води изобщо политическият процес в България, завърши лидерът на "Да, България".

Още: Радан Кънев: Казвам, че Борисов се страхува от кабинет начело с Мария Габриел

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика