Омбудсманът поиска от Кунева и Иванов върховенство на закона

5592
Омбудсманът поиска от Кунева и Иванов върховенство на закона
Снимка: БГНЕС

Вие сте избрани, за да не се поддавате на емоции, оценка на чужди посланици и европейски партньори, а да направите реформата, която трябва - и съдебна, и антикорупционна. С тези думи омбудсманът Константин Пенчев се обърна към вицепремиера Меглена Кунева и правосъдния министър Христо Иванов по време на представянето на Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията, предаде БГНЕС.

"Това е условието да продължаваме да съществуваме като европейска държава. Основният принцип е не толкова на наказване на виновните за корупция, а че една държава е правова и има върховенство на закона. Не искам да чувам в България да измерваме ефективността на реформата с броя на влезлите в затвора, били те и политици. Това е несериозно. Ако за миг се усъмня, че тези закони нарушават човешките права, ще използвам правата си и ще сезирам Конституционния съд", категоричен бе Пенчев.

От своя страна, преди това министърът на правосъдието Христо Иванов направи коментар на въпрос за реформата в прокуратурата.

"При положение, че не тръгваме по пътя на създаване на нова независима прокурорска институция, която да се изгражда отначало, правим политически избор да разчитаме на тази, конвенционална прокуратура, която съществува и към момента. Това може да не е лъскав и привлекателен избор, но е избор да накараме институциите да работят. Въпросът за това как да имаме независима ефективна прокуратура е централен въпрос на съдебната реформа и на борбата с корупцията", каза Иванов.

Той заяви, че ако се създаде ефективна проверка на ешелона на властта може да се очаква по-добро управление. Тези проверки са показали в доста страни, че дават добър резултат, увери Иванов. "Ще започнем със стратегия, но тя е първата стъпка на доминото. Следва закон", добави министърът на правосъдието.

От своя страна вицепремиерът Меглена Кунева коментира, че правителството е имало 100 дни от началото на работата си и тогава тя е представила отчет. "Ако искате може на всеки 100 дни да правим отчет. Стратегията, която предлагаме, е част от сериозните ми усилия, но поемам отговорност за качеството на тази стратегия", каза Кунева.

Тя поясни, че до края на този месец ще внесе в Министерския съвет законите за създаването на единния орган за антикорупция и за засилването на капацитетите на другите органи. "Стратегията е в период на обсъждане. Не сме направили най-съвършеният документ в рамките на ЕС, но ако го отчитаме редовно ще има полза от него", призна вицепремиерът. В крайна сметка все още не е ясно кой ще бъде национален координатор на звеното за антикорупция. Вероятно ще бъде някой от вицепремиерите, но Кунева би предложила и самия Борисов, стана ясно от думите й.

Правосъдният министър: Атакаките не са това, което ще ме спре

Депутатите от ГЕРБ искат да отбележат своето присъствие по темата съдебната реформа. Тя е достатъчно важна и всяка група започва да тър...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика