Омбудсманът ще се избира с явен вот, реши парламентът

1337
Омбудсманът ще се избира с явен вот, реши парламентът
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът ще се избира с явно, а не с тайно гласуване, и ще получи повече правомощия. Едно от тях е, че ще може да дава препоръки до Министерския съвет и Народното събрание за подписване и ратифициране на международни актове в областта на правата на човека. Това прие окончателно парламентът, след като подкрепи на второ четене измененията в Закона за омбудсмана.

Гласуването мина без дебати като депутатите от всички партии бяха "за" промените.

Депутатите разшириха правомощията на омбудсмана

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за омбудсмана, с които тайното гласуване за длъжността да бъде заменено с явно. "З...

С промените се въведе възможността предложение за избор на омбудсман да могат да правят не само народните представители и парламентарните групи, но и юридически лица с нестопанска цел. Запази се правилото избран за омбудсман да се счита кандидат, получил гласовете на повече от половината депутати.

Зам.-омбудсманът пък ще се избира от Народното събрание месец след избирането на омбудсмана по негово предложение. Към изискванията за заемане на длъжността на обудсмана и заместника му бе добавен и предишен опит в областта на правата на човека.

Освен това омбудсманът ще се застъпва за гражданите и когато правата им са нарушени от частни субекти, а не както досега само от държавни органи. Омбудсманът не само ще защитава, но и ще насърчава основните права и свободи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика