От БСП обвиниха Борисов, че се крие като мишка и напуснаха пленарната зала след скандал

4747
От БСП обвиниха Борисов, че се крие като мишка и напуснаха пленарната зала след скандал
Снимка: БГНЕС

В началото на днешното заседание на парламента се заформи сериозен скандал в пленарна зала. Първоначално лидерът на социалистите Корнелия Нинова прочете декларация от името на партията.

"Настояваме министър-председателят да дойде с числа, а да не говори за мазнинки пред парламента, посочи Нинова. Лидерът на БСП заяви, че управляващите предлагат дневен ред, който не отговаря на обществените очаквания.

Протестите: Ден 20 - Пачки евро пред вила "Секвоя" в Бояна (ОБНОВЕНА)

Представители и привърженици на „Да, България!” провеждат „Масов следствен експеримент” като протест пред прави...

Корнелия Нинова отчете, че премиерът трябва да обясни откъде идват тези 2 млрд., как ще бъдат компенсирани и да се дебатира как тези пари ще стигнат до семействата, малкия и среден бизнес, а не в джобовете на обкръжението им.

Според нея с това, което се прави днес се налива още масло в огъня на протестите. Не го ли разбирате? Смирете се поне малко. Погледнете, че има Конституция и закони на държавата. Прочетете поне текста, в който пише, че сме парламентарна република", изтъкна още Нинова.

"Едно от исканията на протестите на улиците на България е да има правова държава, върховенство на закона, да функционират институциите, да има разделение на властите и взаимен контрол между тях. Не ги чувате. Това, което правите днес с този дневен ред е принос към унищожаване на парламентаризма и още един факт на налагане на едноличната власт в България.

Вчера министър-председателят обяви социално-икономически план в размер над 2 млрд. в помощ на икономиката и хората за възстановяване от кризата. Той ги обяви - пак от джипа, пътувайки из страната. Сякаш това са му лични пари. Не, това са парите на българските граждани. Вместо днес да е тук, да представи анализ на изпълнението на бюджета, да предложи актуализацията на бюджета на парламента, както се прави в парламентарна република, какво предлагате вие? Дори не управляващото мнозинство. Предлага ги един депутат от коалиционен партньор", каза още Нинова.

БСП: Икономическите мерки на правителството са прах в очите на хората (ВИДЕО)

БСП разглежда социално-икономическите мерки на правителството като прах в очите на хората, посочи депутатът от левицата Кристиан Вигени...

Тя изтъкна, че управляващите предлагат промени в Закона за местните данъци и такси промяна на ДДС за вино и бира. "Нормален парламентаризъм ли е това, според вас? Освен това предлагате го по начин, по който лишавате опозицията от всякаква възможност да направим своите предложения и своята позиция по актуализация на бюджета и раздаването на тези 2 млрд. лв. Парламентаризъм ли е това? През цялото време говорите за подаване на ръка, за търсене на единение в криза и лишавате опозицията от парламентарната възможност за търсене на единение в криза и лишавате опозицията от парламентарната възможност пред нашите 1 млн. избиратели да предложим своето виждане за антикризисен план", изтъкна Нинова, цитирана от Фокус.

По думите й това още не е минало на комисия. "Тепърва ще има комисия, която ще разглежда предложението на Валери Симеонов. Няма правителство, няма коалиция, няма управляващо мнозинство - няма парламентарна група на ГЕРБ - кой носи отговорността за тези предложения. Кой носи отговорността, че не давате никакви гаранции 700 млн. за бизнеса, че ще стигнат там, където им е мястото, а няма да му отидат в чекмеджето", заяви още лидерът на БСП.

После на трибуната излезе и Георги Свиленски, който изрично настоя премиерът Бойко Борисов да дойде в Народното събрание, за да обясни за парите, които ще бъдат разпределени по социалните мерки за справяне с кризата.

Поведението на Свиленски доведе до напрежение между него и председателя на парламента Цвета Караянчева, която обясни, че ще се свърже с министър-председателя и ще му предаде искането на социалистите. Представителите на БСП започнаха да скандират "Оставка".

Друг червен депутат Стоян Мирчев също излезе на трибуната и окачестви премиера като "страхливец" и го сравни с "мишка", а реакцията на Цвета Караянчева беше да го накаже.

"Политически зоопарк": Мерките на Борисов - подкуп и подаяния

Управляващата коалиция представи нови социални и икономически мерки, свързани с корона кризата, за близо 2 млрд. лв. Парите ще бъдат ос...

"Решили сте днес да правите скандали, г-н Мирчев, и не искате Народното събрание да работи. Имаме важни закони, които трябва да приемем", обърна се председателят на парламента към Стоян Мирчев, който отказваше да слезе от парламентарната трибуна.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова помоли Цвета Караянчева да направи всичко възможно за спазването на правилата в залата, като окачестви отношението на депутатите от левицата като грубо и просташко.

Народните представители от групата на социалистите взеха решение да напуснат пленарното заседание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика