От ГЕРБ подкрепиха СЕТА, аргументираха се с "ролята ни в глобален план"

7265
От ГЕРБ подкрепиха СЕТА, аргументираха се с "ролята ни в глобален план"
Снимка: БГНЕС

СЕТА ще увеличи нашата роля в глобален план – въпросът за ратификацията е искаме ли да се изолира България или не. Това каза председателят на Комисията по външна политика и депутат от ГЕРБ Джема Грозданова по време на разискванията на СЕТА.

„Внимателно слушах и следих целия процес, който беше описан повече от няколко години. Говорим за този въпрос. След като чух двете страни на залата – и лявата и дясната, отново се появява един геополитически проблем, а не толкова икономически, каквото всъщност е споразумението между ЕС и Канада“, каза още Джема Грозданова.

Тя обърна внимание, че това споразумение е подписано от всички държави членки, но не е ратифицирано от всички тях.

Джема Грозданова заяви, че с политиката на протекционизъм проф. Гечев е е извадил не само София на улицата, но и цяла България.

Депутатът от ГЕРБ коментира и заявката на БСП за предложения между първо и второ четене. „Нямам какво да кажа срещу това, защото нашият правилник го позволява. Нека не забравяме, че това е международен договор, който вече до голяма степен е в сила и вие може да направите предложения само в едната страница, която е второто четене на закона и в която пише чл. 1 – ратифицира споразумението. Вие ще предложите промяната – не ратифицира споразумение. Това е желание от ваша страна за отхвърляне на законопроекта. Ако вие имате днес волята да отхвърлите законопроекта за ратификация, можете да го направите. Ние ще изчакаме още три дни за предложения между първо и второ четене, но това е една правна несъстоятелност“, каза още Грозданова.

„Тенденцията на изолация и на протекционизъм не е само запазена марка на опозицията, а на много други държави. Всъщност няма достатъчни последствия от тази политика в световен мащаб. За Европа споразумението е важно поради тази причина. СЕТА е първото всеобхватно икономическо споразумение, подписано от ЕС с висок аиндустриализирана западна държава. То е едно от най-амбициозните търговски споразумение на Съюза. Явно вашата визия за него не е такава, както и за България“, каза още Грозданова. Тя заяви, че споразумението спомага и за опровергаване на евроскептиците.

Според нея СЕТА създава икономически възможности за България с минимален риск за националния интерес. "Нека имаме възможност за конкурентоспособност, да имаме възможност за това да разгърнем потенциала на българската икономика. Няма да скрия факта, че по този начин всъщност ние ще задълбочим и нашите контакти с Канада, която е основен съюзник от НАТО и един от най-близките стратегически партньори на ЕС. По този начин ще увеличим влиянието както на съюза, така и на България", коментира още Грозданова, цитирана от Фокус.

Тя коментира и притесненията за ГМО продуктите и шистовия газ. Грозданова каза, че това са грешни заключения и това не е добре осмислено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика