От ГЕРБ предлагат ДАНС да не може да подслушва

17073
От ГЕРБ предлагат ДАНС да не може да подслушва
Снимка: БГНЕС

"Дирекция "Технически операции", която има право да подслушва и да проследява, да бъде изведена от ДАНС и да бъде подчинена на новосъздадената дирекция за технически операции към Министерския съвет. Това предложи депутатът от ГЕРБ Веселин Вучков, предаде БГНЕС.

Предложенията за законодателни промени в сектор "Сигурност" са продиктувани от многобройните ни срещи с професионалната общност, обясни Вучков. Според него не се е намерил нито един професионалист, който да е одобрил промените в ДАНС от миналото лято. Това, което се случи с МВР, извеждането на службата за подслушване, трябва да се случи и с ДАНС, смята Вучков. Липсата на тази промяна за нас е необяснима. Призоваваме ДАНС да последва примера на МВР и нейната проследяваща структура да е част от ДАТО, повтори депутатът.

Предлагаме заличаване възможността на ДАНС да разследва по правилата на НПК - едно правомощие, което тя никога не е имала и й беше дадено през лятото на 2013 г. Тя не се справя с това, тя няма нужда от това, каза още Вучков. Друга промяна е да елиминираме възможността служители на ДАНС да извършват полицейски правомощия като задържане на граждани и претърсване на помещения, предлага той.

Според депутата от ГЕРБ Цветан Цветанов сред управляващите липсва задълбочен прочит на доклада на ЕК и това е тревожно за бъдещето на сектор "Сигурност". В момента е внесен Закон за МВР, който припокрива сегашния на 80%- всичко това се прави на тъмно, без обществен дебат, без дискусия в професионалната общност, смята той. От ГЕРБ предлагат законодателни промени, свързани с ликвидиране на дублиращи функции между ДАНС и МВР, връщане на ГДБОП в МВР, връщане на изискването председателят на ДАНС да е с минимум 12 години професионален стаж. От ГЕРБ искат и връщане на законовата разпоредба, според която председателят на ДАНС да се назначава с указ на президента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com