От ГЕРБ предлагат изборите да са на 6 ноември, отричат да водят разговори с ДПС за кандидат

453
От ГЕРБ предлагат изборите да са на 6 ноември, отричат да водят разговори с ДПС за кандидат
Снимка: БГНЕС

От ГЕРБ предлагаме датата на президентските избори да бъде 6 - 13 ноември.

Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов.

„Днес на Председателски съвет поставих въпроса за предстоящите президентски избори и датата, която предлагаме от ГЕРБ, която намира подкрепа във всички парламентарни групи с изключение на „БСП лява България" и чакаме все пак отговори от ДПС“, заяви Цветанов.

„Знаете, че подготовката за едни избори има все пак една хронограма, която е от 60 дни, когато стартира подготовката", каза той и обясни, че практиката досега е когато президентските избори са били самостоятелни, да се провеждат през ноември.

Цветанов разясни, че единствено президентските избори, които са провеждани съвместно с местния вот, са били изтеглени в края на октомври месец.

Във връзка с обвиненията на БСП, че от ГЕРБ искат да си почиват през август месец, Цветан Цветанов заяви, че от тази гледна точка твърдението им е несъстоятелно. „Дори мога да ги поканя, ако искат, да направим съвместно обиколки в цялата страна, както миналата събота и неделя бях в няколко общини в Шумен, където приехме над 250 членове, които са български мюсюлмани и около 400 нови членове, така също тази неделя предвиждам да посетя Смолян и няколко общини в Смолянска област. Така че да заповядат и ако издържат на това темпо, ще ги поздравя“, заяви Цветанов, цитиран от Фокус.

По отношение на бюджетната процедура за 2017 г. Цветанов коментира, че са разговаряли както с финансовия министър, така също и с председателя на Бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова. „Комисията си работи, няма абсолютно никакъв проблем или тълкуване в тази посока, че би могла да се наруши бюджетната процедура. Бюджетът ще бъде приет предполагам в края на ноември месец, както е обичайно“, заяви Цветанов.

По думите му, няма да се налага ваканция за президентските избори, но това ще бъде решено с останалите парламентарни групи.

Никога, по никакъв повод не са водени такива разговори. Това каза Цветанов във връзка с твърдението на Радан Кънев, че ДПС и ГЕРБ преговарят за обща кандидатура за президент.

„Самият факт, че ми задавате този въпрос, някой се опитва отново да се направи значим. Няма абсолютно никакви разговори, дали са тайни, дали са явни, в тази посока“, заяви Цветанов и посочи, че всяка една от политическите формации ще има своята позиция през септември.

„И съм убеден, че тогава можем действително да говорим. Ще видите, че всичките политически формации ще си изградят позиция, която ще бъде самостоятелна и няма да е подвластна на някаква друга договорка“, коментира Цветанов.

По думите му за темата за президентските избори е говорено достатъчно. „Знаете, каква е позицията на ПП ГЕРБ. Септември месец ще бъде обявена кандидат-президентската двойка“, каза той и обясни, че в оставащите няколко седмици до септември, нямат какво да коментират.

„В момента единствената работа, която трябва да свърши ПП ГЕРБ, е да можем действително с всички структури да си водим чисто организационния живот и да се подготвяме за предстоящите президентски избори, които да бъдат спечелени от ПП ГЕРБ“, заяви Цветанов.

Радан Кънев е категоричен - ГЕРБ няма кандидат за президент и го търси заедно с ДПС

ГЕРБ преговарят с ДПС за президентските избори, затова още не са обявили името на своя кандидат. Това каза съпредседателят на Реформато...

На въпрос дали очакват ДПС да налее гласове на финала на президентската надпревара, той попита как става това наливане. „Разбира се, че всяка една политическа формация, която издига кандидат за президент, винаги търси по-широката подкрепа от българските граждани, но не толкова политическа подкрепа, колкото да стигне до повече български граждани, които биха подкрепили и биха гласували за тази кандидат-президентска двойка. Така че в тази посока ние разчитаме за нашия кандидат да гласуват членовете и симпатизантите на ГЕРБ, но и да гласуват други симпатизанти и членове на други политически формации“, заяви Цветанов.

Попитан за варианта кандидат-президент на ГЕРБ да бъде премиерът Бойко Борисов, Цветанов посочи: „Тази тема ще бъде окончателно обявена септември месец и в тази посока не смятам, че трябва да се преповатаряме“, добави той.

Ако има тайни преговори, те са толкова тайни, че ние от ДПС не знаем за тях. Това пък каза пред журналисти в парламента народният представител от ПГ на ДПС Станислав Анастасов във връзка с изказването на лидерът на ДСБ Радан Кънев.

„Не за първи път колеги от други парламентарни сили знаят работи за ДПС, които ДПС не знае за себе си”, каза още Анастасов.

"Има ли нещо, в което да не сме обвинявани в момента от ДСБ?", попита народният представител Янко Янков и посочи, че това да обясняваш собствените си негативни действия чрез някой друг е неетично политическо поведение. „Неетичното поведение не е политическа характеристика на ДПС”, каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика