От над 40 чиновници в МО само двама-трима са назначени с конкурс

6340
От над 40 чиновници в МО само двама-трима са назначени с конкурс
Снимка: БГНЕС

Над 40 държавни експерти са назначени в Министерството на отбраната (МО) от 1 януари досега. Само двама-трима от тях обаче са преминали през задължителен конкурс, какъвто се изисква за държавните служители по закон, пише в. "Преса".

За по-голямата част от новоназначените обаче са използвани различни други похвати. Най-честата практика в такива случаи е назначаване по заместване. След това е лесно даденият кадър да стане титуляр, за което вече не се изисква провеждане на конкурс.

МО усвоило само 6% от предвидените средства за капиталови разходи

На фона на непрекъснатите претенции за липса на средства, за първото полугодие на 2015 г., Министерството на отбраната е усвоило едва...

Юристи обясниха, че подобна практика не е незаконна, но е неморална, и се използва за уреждане на близки до началниците кадри. Във ведомството се говори, че почти всички назначения са на хора на политическото ръководство. В МО фактът станал известен буквално преди дни и се взело решение "да се спре с тази порочна практика". Actualno.com също има информация, че от началото на годините във ведомството има значително нарастване на политическия кабинет.

В петък министър Николай Ненчев се срещна с председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Ден преди това тя го разкритикува, че не прави реформа в администрацията. Пред нея министърът обяви, че са съкратени 382 щата в МО и в структурите на пряко подчинение. Той обаче не посочи конкретно откъде са извадени тези бройки. Според запознати става дума за щатове, които са в поделения на пряко подчинение на министъра и от централната администрация. Много от щатовете се водели за съкратени, защото били прехвърлени в структури на Въоръжените сили.

Редуцирането на практика е незначително заради масовото назначаване на държавни служители и на чиновници по трудови правоотношения от новата власт в министерството.

Стана също така ясно, че Министерството на отбраната е усвоило само 5,98% от предвидените средства за капиталови разходи.

6300 лв. струва визитата на Николай Ненчев в Монголия и Република Корея

6300,01 лева от Министерство на отбраната са изразходвани за задграничната командировка на военният министър Николай Ненчев и двама нег...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика