От ПЕС заплашили Нинова с изключване заради референдума за Истанбулската конвенция

6901
От ПЕС заплашили Нинова с изключване заради референдума за Истанбулската конвенция
Снимка: БГНЕС

От Партията на европейските социалисти (ПЕС) ми наредиха веднага да изтегля предложението за референдум за Истанбулската конвенция. Това съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова в интервю за Нова телевизия.

Тя каза, че е получила заплашително писмо от водача на ПЕС-жени Зита Гурмай с нареждане да се ратифицира Конвенцията, иначе може да се стигне до изключване на БСП от обединението. "Това демократично ли е", запита Нинова.

Станишев: Омразата засенчи разговора за Истанбулската конвенция

В последните седмици се води културна война (около Истанбулската конвенция), а първата жертва на войната е истината. Струпват се от две...

Припомняме, че от ПЕС вече съобщиха, че българската партия не е гласувала "против" ратификацията на Истанбулската конвенция на съвета на Партията на европейските социалисти в Лисабон през декември 2017 година.

Днес (3 февруари) обаче Нинова за пореден път подчерта, че на форума в Лисабон българската делегация не е била в залата и затова не е гласувала срещу Конвенцията. "Ако бяхме в залата, щяхме да гласуваме против", категоричен беше соцлидерът.

"Защо е тази война? В последните 30 години никога не съм била подложена на такъв огромен натиск", посочи Нинова и попита: "Защо не направим една Софийска конвенция за демографската криза".

Тя увери, че все пак ПЕС няма да предприеме стъпки за изключване на БСП от редиците си, защото е една от двете партии, членове на европейското обединение, която е печелила избори в последните 2 години.

По думите ѝ истината за текстовете на Истанбулската конвенция си проличава от обяснителния доклад към нея на Съвета на Европа. "В него се обяснява всеки член на конвенцията и истината лъсва. Става въпрос за различни хора, на които на базата на това, че са различни, трябва да им дадем статут на бежанци. Убедена съм, че хората трябва да се произнесат на референдум по темата", каза още тя.

В църквата тече подписка срещу Истанбулската конвенция

В столичния храм „Света Неделя“ се събира подписка срещу приемането на Истанбулската конвенция. Истанбулската конвенция се...

Скандалите с ГЕРБ

Относно ежедневните скандали с управляващите в Народното събрание на тема "Делян Добрев и комунизъм", Нинова заяви, че е парадоксално, че в ръководството на БСП няма нито един член на БКП, а в ръководството на ГЕРБ – 2/3 са били членове на БКП.

"Не сме против изучаването на периода на комунизма в училище, но бихме искали да се изучава обективно. В новите учебници 11 века от историята на България са засегнати в 15 теми, а социалистическият период от 45 г. – в 12 теми. Това, което беше качено за обществено обсъждане за тези периоди, няма нищо общо с крайния резултат – на обществото бяха представени и приети едни учебници и някой след това подмени този период", заяви тя по въпроса трябва ли комунизмът да се изучава в училище.

Нинова обаче е категорична, че има подмяна на историята - по време на социалистическия период имало "изселване", а не "депортиране" на евреи.

"Според нас чрез миналото се посяга на бъдещето, защото това го учат деца, които нямат спомени от този период, и те ще го попият така, както им е представено", каза още тя и посочи, че БСП е единствената партия, която е направила реална оценка на периода по време на своите най-високи форуми – казала е къде са били грешките, но е посочила и доброто.

Бисер Петков: 23 са кризисните центрове за жертви на насилие у нас, нуждата е по-голяма

В момента има 23 кризисни центрове, разположени предимно в големите градове. 18 от тях са за деца, а 5 за пълнолетни лица. Целевата гру...

"Какво е парадоксалното? Бивши членове на БКП, които по някакъв начин са се възползвали от това, сега излизат и говорят срещу нас, че ние сме БКП. Но погледнете ръководството на нашата партия – няма нито един член на БКП, погледнете ръководството на ГЕРБ – 2/3 са били членове на БКП", коментира Нинова и посочи, че това е лицемерно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика