Овчаров: Няма нищо положително в отсъденото по делото за АЕЦ "Белене"

933
Овчаров: Няма нищо положително в отсъденото по делото за АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

Националната електрическа компания (НЕК) продължава да е в лошо финансово състояние и привидното стабилизиране идва от „наливане” на средства от фонд „Енергийна сигурност” в бездънната каца на НЕК. Така бившият енергиен министър Румен Овчаров коментира платежоспособността на компанията на фона на отсъденото вчера арбитражно дело, задължаващо я да плати 620 млн. евро с лихви на руската „Атомстройекспорт” за изградените мощности за АЕЦ „Белене”.

Пред bTV Овчаров коментира детайли по арбитража. По думите му се съдим за т,нар. оборудване с продължителен срок на изработване, което е поръчано и България вече е платила аванс. От подписаните 670 млн. евро , като се махнат 100 млн. евро за управлението на проекта, остава стойността на самото оборудване, струващо 570 млн. Оборудването, което българската страна получава включва всичко за два реактора - капаци, циркулационни помпи, парогенератори и др.

Овчаров: Левицата задължително трябва да има нов лидер

БСП задължително трябва да има нов лидер, смята бившият енергиен министър и бивш лидер на БСП-София Румен Овчаров. „Или ще гледа...

Финансистът е категоричен – ако казаното от премиера Бойко Борисов е вярно и получаваме само един реактор, то няма нищо положително в отсъденото по делото.

Той припомни и началото на делата и скандалите покрай АЕЦ „Белене”. През 2012 г. тогавашният енергиен министър Делян Добрев, който обяви прекратяването на проекта, е тръбял, че няма да бъдем съдени и нищо няма да плащаме. По думите на Овчаров тогава е имало и инспекция, водена от сегашният енергиен министър Теменужка Петкова, тогава шеф на финансовата инспекция, която установила, че няма дори договори, по които да има плащания. „А сега ни обясняват какъв успех е, че ще плащаме толкова малко”, заяви той.

Овчаров отново защити тезата, че България щяла да спечели много, ако не беше спряла проекта. Според него сега същите мощности са инсталирани под формата на фотоволтаици, които са в пъти по-скъпи. „Ние мощностите си ги сложихме. Никой не провери кои фотоволтаици са с двойни субсидии и надписани тройни разходи”.

Ще се превърнем в продавачи на ядрено оборудване, без да произвеждаме ядрена енергия, заяви още експертът с предложението наличния реактор за Белене да бъде инсталиран в Банкя като паметник.

Румен Овчаров осъди за втори път Яне Янев за клевета

Бившият министър на енергетиката Румен Овчаров спечели и второто дело за клевета срещу Яне Янев, лидер на "Ред Законност и справедливос...

По повод смяната на ръководството на БСП, той беше категоричен, че Корнелия Нинова е събудила левицата. Кандидатът за президент на лявото пък според него трябва да бъде фигура-обединител на алтернативата на Бойко Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика