Парламентът одобри доклада на ВСС за 2018 г., БСП го подкрепи

2343
Парламентът одобри доклада на ВСС за 2018 г., БСП го подкрепи
Снимка: БГНЕС

Народното събрание одобри доклада на ВСС за 2018 г. Това стана със 121 гласа „за“ и един „въздържал се“.

Документът отразява разделно дейността на Съдийската и Прокурорската колегии към Висшия съдебен съвет, както и на постоянно действащите комисии към тях, съгласно правомощията на съответната колегия.

Данаил Кирилов: Ще подам оставка ако не падне механизмът за наблюдение

Правосъдният министър Данаил Кирилов ще подаде оставка, ако до края на настоящия мандат на Европейската комисия не отпадне мониторинга ...

Докладът съдържа пет отделни части, като в първата част последователно са изложени информация и данни относно управлението и администрирането на съдебната власт,

Това включва управление на човешките ресурси в съдебната система, кадровата и конкурсната дейност на Комисията по атестирането и конкурсите, управлението на финансовите и материалните ресурси, в това число управление на бюджета на съдебната власт, управление на съдебните сгради, електронно правосъдие и професионална квалификация.

В доклада са отчетени и 8 редовни заседания на Комисия „Съдебна карта и натовареност на прокурори и следователи“ към Прокурорската колегия.

Като най – значима и мащабна дейност на комисията и на Прокурорската колегия се отбелязва реорганизацията и оптимизирането на районните прокуратури чрез създаване на унифициран модел.

Съгласно създадения модел за оптимизиране на съдебната карта на районните прокуратури, считано от 1 януари 2019 г. са закрити 11 районни прокуратури.

ВСС освободи зам.-главен прокурор по предложение на Сотир Цацаров

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет освободи Пенка Богданова като заместник-главен прокурор, съобщи lex.bg Решението бе взето...

Дебати

„Ние ще подкрепим всички представени доклади днес от представителите на съдебната власт. Тук ще се възползвам от трибуната да се обърна към всички тях и да им кажа да продължават наистина да се борят за тази справедливост“. Това посочи Попов секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов по време на дебатите по доклада.

От своя страна депутатът от ПГ на „БСП за България“ Пенчо Милков заяви, че данните в доклада са подробни и информацията позволява на всеки един от неговите колеги да си състави лично впечатление. „До степен за всяко кадрово, дисциплинарно и преместване сте стигнали, което позволява на депутатите до получат подробна информация“, каза Милков.

ВСС продължи в онази положителна посока, в която работи. Това каза народният представител от "Обединени патриоти" и член на ръководството на Атака Павел Шопов.

"Беше голяма глупост да делим ВСС на съдийска и прокурорска колегия, на части", каза той. По думите му и двете вършат едно и също. "Прояви се известна гъвкавост в обществото: хайде да го направим, някои хора да бъдат доволни. Каква беше причината да се отчете в Брюксел или другаде, не знам.

Съдебната власт иска масово нейни служители да не подават имуществени декларации

Около 10 000 съдебни служители ще бъдат изключени от обхвата на антикорупционния закон, ако парламентът се съгласи с предложенията на В...

Това беше грешка, но не фатална. Не бих казал, че от това произтичат тежки последици."

Той се спря и на проблемите във финансов аспект. Според него в тази система винаги може да се желая още, но е задоволена от материален ресурс, като заплащане и покриване на необходими разходи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика