Парламентът прие окончателно Закона за НЗОК за 2020 г., отново с критики от БСП

3719
Парламентът прие окончателно Закона за НЗОК за 2020 г., отново с критики от БСП
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на второ четене Закона за НЗОК за 2020 г. Общата сума на разходите и трансферите по бюджета на Касата за следващата година е 4,7 млрд. лв.

Първоначалният вариант на бюджета претърпя промени. Първоначално парите за здравноосигурителни плащания за първична извънболнична помощ бяха 244 млн. лв., за специализирана извънболнична помощ – 264 млн. лв., а за медико-диагностична дейност – 94 млн. лв. Между двете четения постъпи предложение на ГЕРБ парите да бъдат увеличени.

Според данните на управляващите в момента общият дълг на болниците у нас е около половин милиард лева. Дължимите суми само към бюджета на Националната здравноосигурителна каса са 150 млн. лева.

Сериозна дискусия в пленарна зала предизвикаха няколко от точките в бъдещия бюджет.

БСП поиска лекарствата за деца до 14 г. да са безплатни и заложени в бюджета на НЗОК, но предложението бе отхвърлено.

Също така настояваха за увеличение на парите за болнична помощ с 5,3 млн. лева. Според левицата тези 5 млн. лева могат да бъдат спестени от неплащане на такси на здравната каса към НАП.

"Нашето предложение е всички деца до 14 г. да бъдат освободени от заплащането на лекарства в извънболничната помощ", каза Георги Михайлов от левицата.

"Клиничните пътеки са алгоритъм за работа, а не за плащане. Докато не бъде сменен здравният модел, който предвижда третирането на болниците като търговски дружества, проблемите в сектора няма да бъдат решени", коментира депутатът от БСП Георги Михайлов.

Дискусия предизвика и отпадането на възможността да се допускат изключения при договарянето на лекарства от бюджетната рамка, необходими за базова онкотерапия. Според опозицията това на практика означава, че цените на тези лекарства ще се увеличат много както за пациентите, които ще са принудени да ги купуват от други страни, така и за болниците.

Депутатите преразпределиха 99, 9 млн. лв. за лекарствени продукти

Депутатите преразпределиха 99, 9 млн. лв. за лекарствени продукти. Предложението бе направено от депутата от ГЕРБ Александър Иванов. "...

6 млн. лв.допълнително бяха отпуснати от резерва за здравноосигурителни плащания за първична извънболнична медицинска помощ, 3 млн. лв. за здравноосигурителни плащания за специализирана извънболнична меицинска помощ и 3 млн. лв. за здравноосигурителни плащания за медико-диагностична дейност.

Депутатите преразпределиха 99, 9 млн. лв. за лекарствени продукти. Предложението бе направено от депутата от ГЕРБ Александър Иванов. "За" него гласуваха 108 народни представители, "против" - 64 и без "против", с което то бе прието. Парите бяха предвидени за лекарства, които са изключение от общия механизъм за даване на отстъпки. Средствата за това изключение бяха в размер на 99,9 млн. лв.

От ГЕРБ обаче оттеглиха този текст и това наложи преразпределянето на парите. 68 млн. лв отидоха за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специализирани медицинсски грижи и за домашно лечение на територията на страната.

31, 9 млн. лв. бяха разпраделени за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания и лекарствени продукти при животозасращаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии, в условията на болничната медицинска помощ, които НЗОК заплаща извън стойността на оказваните медицински услуги.

Повече пари за лечение на редки болести и за здравен скрининг поискаха депутати от БСП и ДПС в началото на разискванията по бюджета на НЗОК.

ГЕРБ оттегли предложението си за изключения в списъка от лекарства от механизма с отстъпки

ГЕРБ оттегли предложението си в бюджета на НЗОК за 2020 г. за изключения в списъка от лекарства от общия механизъм с отстъпки. Предлож...

Проф. Георги Михайлов от левицата обърна внимание върху редките болести:

"Средствата за лечение на редки болести са изключително финансоемки. Ние сме поели ангажимент към този кохорта от пациенти - 75 % от тези пациенти са деца".

Нигяр Джафер от ДПС изрази задоволство от заложения по-голям бюджет, но не пропусна да посочи и проблемите, които остават нерешени в годините.

"Ние сме единствената държава, която няма Национална скринингова програма, както и проблеми с хоспитализациите и броя на направленията за специалисти", посочи тя. Джафер призова да се наблегне на профилактиката и превенцията, защото когато болестта дойде, лечението е скъпо.

БСП видя възрастова сегрегация в параграф от бюджета на НЗОК.

Повече пари за лечение и извънболнична помощ приеха депутатите, но не колкото искаха БСП (ВИДЕО)

Парламентът прие рамката на бюджета на НЗОК за 2020 г.,. "За" чл. 1 от Закона за бюджета на НЗОК за следващата година гласуваха 109 нар...

"Параграф 15 от бюджета на НЗОК създава възрастова съгрегация. Това заяви от трибуната на Народното събрание депутатът от БСП Георги Михайлов. По думите му това е абсолютна неуместна точка.

"Не трябва да се допуска такова разделение", подчерта социалистът. "Параграф 15 гласи: "Лечението на онкологични и онкохематологични заболявания, започнали преди навършване на 18-годишина възраст, продължава да се заплаща и след навършване на тази възраст до приключване на лечението.".

Даниела Дариткова от ГЕРБ, заяви, че предложението е позитивно и се прави по искане на детските онкохемалози.

"Ние даваме право на възможност на тези пациенти да се лекуват в тези детски онкохематологични заведения, където са започнали лечението си и след навършване на 18 години", каза тя.

Дариткова поясни, че до този момент пациентите над 18 години е трябвало да се преместват в други лечебни заведения.

БСП поиска лекарствата за деца до 14 г. да са безплатни и заложени в бюджета на НЗОК

Депутатите разглеждат на извънредно заседание на второ четене бюджетите на ДОО и на НЗОК за 2020 г. От БСП настояха лекарствата за дец...

На свой ред Георги Михайлов изтъкна, че в това предложение никъде не пише, че пациентите ще продължат лечението си в същите онколохематологичните заведения и след навършване на 18 г.

"Недейте да съгрегирате пациентите", призова още Михайлов от БСП.

Депутатите решиха започналото лечение на онкологично и онкохемалогични заболявания преди навършване на 18-годишна възраст да продължи да се заплаща до приключането му.

Промените са заложени в преходни и заключителни разпоредби на Закона за здравето. От БСП предлагаха лечението на децата да продължи в същото болнично заведение, в което е започнало. Предложението на опозицията бе отхвърлено.

Народните представители запазиха размерът на 8 % здравна вноска. Законът за бюджета на НЗОК влиза в сила от 1 януари 2020 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com