Парламентът задължи общинските съвети да излъчват заседанията си онлайн

1688
Парламентът задължи общинските съвети да излъчват заседанията си онлайн
Снимка: БГНЕС

Заседанията на общинските съвети в страната и на комисиите в тях да се излъчват онлайн.

Това реши Народното събрание с приетите на първо четене днес промени в Закона за местната власт. Предложението е внесено от ПП-ДБ и цели по-голяма прозрачност на работата на ОбС по места.

Една от идеите включва предварително да бъде обявяван дневният ред на сесиите, а въпросите на съветниците към кмета заедно с отговорите да се публикуват в специален публичен регистър, както и да бъде въведено поименно гласуване на общинските съветници.

Още: По-добре късно, отколкото никога: Управляващите приеха новия антикорупционен закон

Законопроектът беше подкрепен от ПП-ДБ, ГЕРБ, "Възраждане" и ИТН, а скептични към промените останаха от ДПС и БСП, макар да гласуваха с "въздържал се".

Притесненията

От БСП подчертаха, че промените ще натоварят допълнително финансово по-малките и по-бедни общини. От ДПС пък обърнаха внимание, че на много места не само няма интернет, но дори и мобилно покритие за джиесем, което ще възпрепятства задължителното излъчване в реално време на общинските сесии.

Манол Генов от социалистите заяви, че те подкрепят философията на промените за повече прозрачност, но имат притеснение по реализацията на поправките.

"Никъде не чух да кажат вносителите - натоварваме ли финансово българските общини? Отново ще приемем промени, които изискват финансови ангажименти, а не си даваме сметка откъде пари", каза той от трибуната. Според него още на заседанието на регионалната комисия станало ясно, че онлайн излъчването, за да бъде въведено в в унифицирана система в 365 общини, ще струва поне 30 милиона лева. "Ние от БСП ще се въздържим и няма да подкрепим", коментира Генов.

Депутатът от ДПС Танер Али призова ПП-ДБ да оттеглят предложението си онлайн излъчването на сесиите и тогава партията му ще подкрепи законопроекта, иначе ще се въздържи.

"Това, което се предлага, няма да допринесе за такава прозрачност, която ни се иска", каза бившият кмет. По думите му НСОРБ много добре е отразило в правилниците на общините повечето от нещата, които сега ПП-ДБ предлага. "Но повече от 175 общини, от клас по-малки, няма да имат възможност за финансиране на такива системи за онлайн излъчвания. Ако си оттеглите това предложение, ние бихме подкрепили. На първо четене ще се въздържим, на второ бихме подкрепили", разкри той тактиката на ДПС при гласуването. "Има общини, където няма джиесем оператори, не само интернет, ами нямат възможност и за автобуси, за да отидат да присъстват на живо на едно заседание на ОбС", предупреди Али.

Още: ДБ иска всички заседания на общински съвети и комисии да се излъчват на живо

В реплика лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов намери за странно единодушието на БСП и ДПС срещу закона, като заяви, че неговата партия ще подкрепи промените, независимо че ПП-ДБ са техен идеологически враг. "Добрите идеи нямат цвят и всички ще имат полза от тях. Трогателно е да виждам едно интересно единодушие в ДПС и БСП. Това е показателно кой има интерес от въвеждането на прозрачността в държавата", каза Костадинов.

Той влезе в сблъсък с Танер Али, като обвини за липсата на интернет и автобуси в малките населени места в общините на ДПС, които, по думите му, ги управляват от 34 години. "Това са хора, които са държани в пълна изолация, тежка безработица и феодална зависимост. Е, кой е виновен? Този, който управлява 34 г.", заключи лидерът на "Възраждане". Костадинов се обърна към ПП-ДБ. "Вие сте коалиционни партньори с ДПС, консултирайте го с коалиционните партньори с тях, имате възможност да ги убедите. Вашето предложение е добро и ние ще го подкрепим", заяви той.

Още: НСОРБ: Да падне изискването за 1/12 за общините до приемането на нов бюджет

Танер Али отхвърли критиките и посочи, че именно кметовете на ДПС са най-успешните.

Телефонът ви е по-скъп от камерите

Младен Шишков от ГЕРБ заяви, че партията подкрепя промяната, защото ще доведе до осветляване на работата на ОбС. "Адмирации на вносителите, че ще оттеглят поименното гласуване, както и онлайн заседанията на комисиите", след като стана ясно, че това ще стане между първо и второ четене.

"Непрестанно някой обяснява как не е възможно нещо да реформираме, не можем да излъчваме с един микрофон и една камера", възмути се Йордан Иванов от ПП-ДБ, който е вносител на законопроекта. И репликира към Борислав Гуцанов, че една камера, която общината трябва да купи, струва по-малко от неговия мобилен телефон. "И сега казвате, че закупуването на три камери за три общини е огромен разход. Това са квази аргументи. Не искате да има промени, защото не искате да реформирате вашите общини", обобщи народният представител от ДСБ.

Още: Парламентарна комисия ще проверява сигурно ли е машинното гласуване (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика