Партия МИР: Докладът на ЕК обективно отразява действителността в България

3032
Партия МИР: Докладът на ЕК обективно отразява действителността в България
Снимка: ПП МИР

ПП МИР счита, че докладът на Европейската комисия за върховенството на закона в Република България е негативна оценка за липсващата реформа в съдебната система и противоречивата успеваемост на Главния прокурор в дейността му по ограничаване на корупцията в страната. 

„Докладът ясно показва, че сегашното държавно управление не може да осигури европейски стандарт на живот на населението, нито по отношение на доверие в институциите, нито по отношение на защитата на основните права и свободи“, се казва в позиция на ПП МИР във връзка с вчерашния доклад на Европейската комисия.

Партия МИР на протест заради забавеното машинно гласуване, предложиха начин за преброяване на недоволните от правителството (СНИМКИ)

От партия МИР излязоха на протест пред Министерски съвет заради забавянето на машинния вот, като по думите на лидера на формацията Симе...

Според партия МИР Европейската комисия с доклада си още веднъж подчертава срастването на изпълнителната, законодателната и съдебната власт като деконструктивен и порочен феномен в незрялата българска демокрация, който забавя достигането на стандарта на живот в останалите европейски държави. 

„Европейската комисия обръща особено внимание на ниското ниво на доверие на гражданите в анти-корупционните институции, именно заради несправянето им с престъпните практики по разходването на обществен ресурс. Не случайно и ПП МИР многократно е алармирала обществеността за действия на централната и местната власт, които съществено нарушават интереса на гражданите и за които се използва национален и европейски финансов ресурс. Примери за това са заводът за изгаряне на боклук и съмнителните обществени поръчки за пречистване на водата в град София“, каза члена на Националния съвет на ПП МИР Георги Кардашев.

За ПП МИР от особено значение в доклада е констатацията на Европейската комисия, че в България е почти напълно ограничено използването на граждански-експертен капацитет в законодателния процес и като форма за оценката на въздействието над обществените отношения.

„ПП МИР беше първата политическа сила, която се противопостави на безпринципните законодателни промени в Изборния кодекс на страната ни и въобще на принципите въз основа на които управляващата коалиция предвижда да провежда избори за народни представители и национален парламент. Умишлените действие по невъвеждане на сигурен и прозрачен начин за гласуване, какъвто е машинното гласуване от страна на правителството е ярък пример за погазване на върховенството на закона в страната ни. Именно за това ПП МИР сигнализира по надлежния ред още преди месеци Европейската комисия за този проблем“, каза Георги Кардашев.

Радев: Докладът на ЕК е самопризнание за дългогодишен провал в борбата срещу корупцията

"Докладът на Европейската комисия констатира очевидни от години проблеми за българите. Колкото е критичен за България, толкова е самокр...

„ПП МИР ще продължава да отстоява позицията си, че е необходимо спешното създаване на граждански регулативни съвети, за което сме отправи покани много организации с нестопанска цел. За нас от МИР е необходимо създаването и приемането на нов обществен договор под формата на нова Конституция на Република България, която да гарантира прозрачна процедура за търсенето на отговорност над Главния прокурор и всички анти-корупционни органи в страната“, се казва още в позицията на ПП МИР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Андрей Цеков: При кабинета "Петков" утвърдихме списък с над 400 общински проекта (СНИМКИ)

Румен Радев намекна, че ще назначи Главчев и за външен министър

Изненада: Димитър Главчев предложил на Радев да оглави Външно министерство

Антон Хекимян vs Борис Бонев: Лют спор за бюджет, паркоместа и заплатите на общинарите

Сандов: "Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ

Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и Румен Радев

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика