Радев пусна скандалните промени в съдебния закон

1704
Радев пусна скандалните промени в съдебния закон
Снимка: БГНЕС

Държавният глава Румен Радев не наложи вето върху промените в закона за съдебната власт. Това се разбира от съдържанието на броя на Държавен вестник, който ще излезе утре (11 август).

Много неправителствени организации и извънпарламентарни партии поискаха от държавния глава да върне текстовете, внесени от ГЕРБ. С тях се предвижда възможност настоящите членове на съдебния съвет, чиито мандат изтича през октомври, да се върнат на избрани от тях позиции в съдебната система. Освен това се предвижда възможността магистрат да бъде отстраняван при обвинение за тежки престъпления от общ характер, а не само за такива, свързани с работата му.

Радев наложи вето върху промените в Закона за околната среда

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредбите от закона, с които се премахва втората съдебна инстан...

Първоначално в пакета промени предвиждаше и ограничаване на финансирането за съсловните организации за магистрати и забрана те да получават финансиране от чужди държави.

Между първо и второ четене бяха внесени предложения тази забрана да не важи за държави от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство. Малко преди разглеждането на проекта на второ четене в комисия тези текстове бяха оттегли с мотив, че приемането им в този момент не са удачни. Така проектът, без текстовете за финансиране, минаха експресно през второ гласуване в комисия и по-малко от 24 часа след това влязоха и бяха гласувани в зала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com