Реакция от САЩ заради Закона за съдебната власт: Надяваме се да не стане антиамерикански

6890
Реакция от САЩ заради Закона за съдебната власт: Надяваме се да не стане антиамерикански
Снимка: Правителствена пресслужба

Парламентарната група на ГЕРБ направи промени в проектозакона за изменение на Закона за съдебната власт, който предизвика много силна реакция заради предложението съсловните организации на магистрати и юристи да не получават външно финансиране. На първо четене в парламента тази промяна беше одобрена, но сега, по предложение на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров се премахва забраната за донори от ЕС и Европейската икономическа общност, информира Mediapool.

Предложената промяна гласи следното: "Организациите могат да са получатели на средства по програми и фондове на Европейски съюз, както и на средствата по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм". Това предизвика реакция от зам.-помощник държавният секретар на САЩ Хойт Браийън Ий, който пред Клуб Z каза, че се надява новият закон да не е антиамерикански.

Съюзът на юристите: Радев да наложи вето на промените в ЗСВ

Съюзът на юристите (СЮБ) у нас реагира остро на приетия от парламента на първо четене проектозакон за промени в действащия Закон за съд...

Според Хойт Ий, ако законът бъде окончателно приет, организации като „Америка за България“ няма да могат да предоставят подкрепа на съдии, прокурори и служители на правосъдното министерство, а това било „от голяма полза не само за юристите, но и за българския народ“.

"Вече 27 години, откакто САЩ, а също и независимата фондация "Америка за България", осигуряват съдействие, за да помогнат за заздравяването на съдебната система в България, за да бъде тя по-ефективна, по-прозрачна и по-професионална и да създаде условия за предотвратяване на корупцията. Така че ние смятаме, че трябва да бъде позволено тази помощ да продължи. Ако "Америка за България" е заинтересована да оказва такава помощ и съдиите, прокурорите, служителите на Министерството на правосъдието искат да я получават, не виждаме причини тя да бъде спряна”, споделя Ий в интервю за Клуб Z.

След като по-рано днес Съюзът на юристите призова президента Румен Радев да наложи вето, от Съюза на съдиите подкрепиха колегите си и казаха, че ако държавният глава не наложи вето, ще се търси начин да бъде сезиран Конституционният съд и евентуално ще има дело в Европейския съд по правата на човека и Съда на ЕС.

Политическа подкрепа за Съюза на юристите и Съюза на съдиите дадоха от ПП „Движение Да България, КП „Нова Република”, ПП „БЗНС” и ПП „Зелените”. Според позицията, освен всичко друго с промените се дава шанс на „компроментирания ВСС“ да се самоназначи на висши позиции в съдебната власт. Създават се и нов, извънреден ред за производствата пред Специализирания наказателен съд, превръщащи го практически в извънреден трибунал в нарушение на Конституцията, пише в позицията на сайта на "Да, България".

Забрана на магистратските съюзи да ползват европари ще има...засега

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат забрана за финансиране на магистратските ...

Внесените сега поправки може да бъдат гледани на комисия още утре, 26 юли. Нищо чудно до края на седмицата поправките да минат на второ четене и през пленарна зала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Председателят на СДС вижда ДБ, но не и ПП като опция за бъдещо управление

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика