Пет партии поискаха оставката на Симеонов заради скандала

2249
Пет партии поискаха оставката на Симеонов заради скандала
Снимка: БГНЕС

Пет партии извън парламента поискаха оставката на вицепремиера Валери Симеонов заради ултиматума, който постави на няколко медии да получи извинение за начина, по който беше отразено участието му в "Нова телевизия" преди няколко дни.

Той обвини "Нова телевизия", Би Ти Ви, БНТ и БНР, че водят "мащабна организирана клеветническа кампания" срещу него и ги заплаши със съд, ако не му се извинят в срок до 24 часа. Симеонов изложи позицията си чрез съобщение от правителствената пресслужба, като след това от управляващата партия ГЕРБ се разграничиха от думите му.

Слави Трифонов: Валери Симеонов утре може да поиска да ни няма

Видяхме как един депутат и как един вицепремиер заплашиха журналист заради въпросите, които задава. Имате нагледен пример за политик, к...

Движение "Да, България", ДСБ/Нова Република, "Зелените", Българският земеделски народен съюз и ДЕОС излязоха с обща позиция, която разпространиха до медиите. В нея те определят като "напълно недопустимо чрез пресслужбата на българското правителство да бъде отправян ултиматум, до която и да е било българска медия".

От петте партии подчертават, че това е поредната демонстрация на третия кабинет на Бойко Борисов, че не "зачита основните принципи на демокрацията, нито ценностите, на които се основава Европейският съюз".

"Още по-неприемливо е опитът за сплашване на българските медии да се случва под прожекторите на предстоящото Председателство на Съвета на ЕС. Особено притеснителен е и фактът, че заплахите срещу медиите се отправят от висшата инстанция на изпълнителната власт", пише още в позицията на политическите сили.

Според тях се наблюдава "ескалираща политическа криза в страната" и оставката на Симеонов е най-малкото, което може да се случи.

БНР: Няма да се извиним

Ръководството на БНР публикува своята позиция във връзка с изявление на вицепремиера Валери Симеонов от събота. Припомняме, че Симеоно...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика