Петков е категоричен: Няма да променим решението си за изпращане на оръжие на Украйна

8339
Петков е категоричен: Няма да променим решението си за изпращане на оръжие на Украйна
Снимка: БГНЕС

Премиерът Кирил Петков даде да се разбере, че България няма да ревизира решението си да не изпраща официално оръжие на Украйна, а да помогне само с ремонт на военна техника, както е записано в решението, прието от парламента.

"Тази дискусия вече я водихме. Имаме решение на Народното събрание. Ще спазваме решението", каза Петков пред журналисти в Садово по повод внесената нота от украинския посланик с искане да изпратим оръжие. "Първите техники за ремонт идват. Това, което сме обещали, ще направим", добави още министър-председателят. "Не смятам, че на всеки две седмици да отваряме тази тема отново", коментира още Кирил Петков.

Той подчерта, че това, което до момента сме направили за Украйна до момента с приемането на бежанци и "ремонт на бойни машини от сериозен калибър", както и подкрепата за санкциите срещу Русия, е напълно достатъчно.

"Българската държава е направила достатъчно в тази посока и ще продължаваме да ги подкрепяме", обеща Петков. 

По повод плана на френския президент Еманюел Макрон да търси общо решение за членството в ЕС на Северна Македония на среща в Париж с наши и македонски представители, премиерът коментира, че никой отвън не ни оказва натиск.

"Тук въобще не става дума за политически натиск, нищо няма да направим под натиск. Това трябва да е ясно на целия български народ. Трябва да видим дали българските желания могат да се гарантират през този процес, дали българската позиция може да се гарантира през европейския процес", каза без да влиза в конкретика Петков.

Заедно със земеделския министър Иван Иванов премиерът беше в Садово, за да види щетите от градушката върху насажденията и да обещае пълна подкрепа от държавата.

До месец се очаква да бъдат изплатени компенсациите на земеделските стопани, чиято продукция беше или напълно, или частично унищожена от градушки, уточни Петков. Той обеща, че държавата ще се опита да възстанови сумите максимално бързо, така че производителите да имат време отново да засадят нивите си и да изкарат реколта още тази година.

Проф. Благовест Белев: Въпросът за оказване на военна помощ за Украйна е приключен

Парламентът се е произнесъл достатъчно ясно, дал е мандат на правителството как да помогнем на Украйна и не виждам основание и необходи...

Кирил Петков информира, че до момента са подадени 39 заявления за обезщетения, които обхващат 2400 декара. Той подчерта, че безпрецедентно властта ще подпомогне земеделските стопани с 300 млн. по две нови мерки. Средствата ще бъдат не само за унищожената на 100% продукция, но и за частично засегнатата.

"Това, че и двамата сме тук, показва, че наистина сме ангажирани", каза той от името и на земеделския министър Иван Иванов.

Днес ще има заседание между екипите на министерствата на земеделието и транспорта, "за да изчистим всички тези неясноти, за да не допуска повече", каза пък Иванов по повод спирането на изстрелването на противоградните ракети заради прелитането на самолети.

"Има какво да напаснем", призна земеделският министър относно нуждата да се синхронизират действията с ръководството на полетите, след като продукцията на стопаните в района за втори път след миналата година беше унищожена от градушка заради преминаващ самолет.

Земеделските стопани наистина ще чувстват, че държавата се грижи за тях, ангажира се от своя страна Кирил Петков. "Оттук нататък не трябва да познават някого, за да са им гарантирани средствата и да знаят, че са равни пред държавата", гарантира той, че ще има прозрачност при изплащането на средствата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика