Петков: Не чух заплаха от Радостин Василев, долно е да записваш хора, с които си работил

6793
Петков: Не чух заплаха от Радостин Василев, долно е да записваш хора, с които си работил
Снимка: Министерски съвет

Не чух заплаха от Радостин Василев, долно е да записваш хора, с които си работил. Това каза министър-председателят Кирил Петков пред журналисти във Велико Търново. 

Той коментира запис на разговор между Радостин Василев и депутата Христинка Иванова, който вчера Тошко Йорданов, пусна на пресконференция. Премиерът заяви, че не чул заплаха. "Те се опитват да направят инсинуации, записи. Това само по себе си е долно, когато записваш хора, с които си работил. Това няма да го коментирам, това си е техен проблем", каза още премиерът.  

Премиерът коментира и темата с отцепниците от ИТН. "Най-важното нещо, което всички ние сме се фокусирали, е да имаме 121 депутата, никой от тях да няма зависимости, никой от тях да не спира реформата в съдебната система, никой да не спира промяната в Антикорупционната комисия, да можем да приемем бюджета. Всъщност това, което видяхме вчера и аз наистина благодаря на смелостта на тези депутати и на Радостин Василев е, че те казаха нашата лоялност е към България и ние няма да допуснем подмяна на идеите, които бяха обещани с някакви задкулисни договорки, някакви приятелства от 20 години с хора като Орлин Алексиев. Сега въпросът е техният пример да бъде последван реално с още 7 човека", каза още Кирил Петков. 

Министър-председателят отговори на въпрос дали срещата в дома на Радостин Василев не е точно задкулисна договорка. "От самото начало аз излязох ясно пред цялото общество и казах, че сега ще търсим 12 независими депутати. Няма никакви договорки. Ще продължа да говоря с всеки, който решава, че в този момент е най-безотговорното нещо да се направи политическа криза в България. Сигурен съм, че ще срещнем още съмишленици", подчерта Петков. Той заяви, че продължава разговорите с много хора, като идеята е просто всеки един да осъзнае огромната отговорност, която носи в Народното събрание.

Петков: Ако влезем в поредица от избори, би било пагубно за страната и загуба на историческо време

Според него, ако влезем в поредица от избори, би било пагубно за страната и загуба на историческо време. "Ако нямаме 22 приети закона до края на годината, губим и спираме 12 млрд. лв. европейски средства за българската икономика. Актуализацията на пенсиите не се случва, това е невероятен удар върху най-бедните пенсионери в този момент. Младите семейства не получават допълнителни данъчни облекчения, горивата продължават да са на тези високи цени. Едновременно с това газовата диверсификация трябва да продължи по начина, по който го направихме. Чувам от специалисти, че есента може да има още една вълна на COVID", каза още Петков.

Петков: Движим с идеята, че това правителство е стабилно

Движим с идеята, че това правителство е стабилно. Така министър-председателят отговори на питане дали кабинетът е стабилен. "Никога не съм знаел за това преди това. Винаги съм си мислил, че човекът, който има последната дума в ИТНе е Слави Трифонов. Сега чувам и от интервюта и от начинът, по който се случват нещата, че имал дългосрочни приятелства", каза още Петков.

"Това, което вчера видяхте всички, аз го потвърждавам, имахме една почти като ръчна спирачка от страна на ръководството на ИТН. Вече разделям ръководството на ИТН и неговите депутати и неговите последователи. Сега се надявам, че в съвсем скоро време, успявайки да вземем 12 депутати като допълнителна подкрепа към правителството, нещата ще се отпушат и ще движим много по-добре", каза още Петков.

За заявката на Слави Трифонов, че ще го съди, Петков каза, че всеки има права в тази държава. Според него не може един закон за КПКОНПИ да се мисли и премисля месеци наред само защото не са сигурни как точно да се структурира. "Идеите, които идваха от ИТН по този закон, изглеждаше, че все едно се опитват да го блокират, а не да го направят по-ефективен. Това, което видяхме накрая, когато казахме, докато всички тези дискусии вървят, да сменим ръководителя на КПКОНПИ с Бойко Рашков. Като получихме "Не" без обяснение, нещата бяха ясни", коментира още Петков.

Премиерът отговори на въпрос на дете от Велико Търново дали е некултурно това, което се случва в държавата. "Това, което в момента се случва според мен, е опит на хора, които много дълго време  са обогатявали сами себе си от обществените средства, от данъците на всички, да запазят тази система. В момента правят всички възможни манипулации, за да може това да остане. Ние с моите колеги, с коалиционните партньори, сме решили, че ще променим това, защото България трябва да бъде една европейска държава. Една държава с подем, растеж, в която не се краде, в която няма корупция. В момента сме в пренареждане. Вярвам, че рано или късно ще победим и вие всички ще растете в една друга среда и когато станете на нашите години, да сте част от управлението на една европейска страна, в която всички тези проблеми, които в момента имаме, ще останат в историята", каза Петков.

Кирил Петков заяви още, че всяка сутрин става и тръгва на работа с идеята, че трябва да прави верните неща, в които вярва и да си спазва принципите. 

Приключи ли ИТН с отцепването на Радостин Василев и депутати от групата? Четете ТУК.

Министър-председателят: Главният прокурор въобще не си върши работата, неговата оставка много отдавна я искаме

Главният прокурор въобще не си върши работата, неговата оставка много отдавна я искаме. Думите на премиера бяха в контекста на темата за "Хемус". Петков заяви, че с автомагистралата има много голям казус. "Едни пари са предплатени в големи суми, от друга страна нямаме магистрала. Едни лотове са започнати уж да се строят под договори за доставка на материали и машиносмени. Това пак трябва да мине през парламента, за да може да се отпуши този проект. В момента имаме едни незаконни дейности според мен, едни строителства, които не носят гаранция за качество, едни предплатени пари, без да имаме магисталата", посочи още Петков. Според него всички факти, които Бойко Рашков изкарва, се внасят в прокуратурата и изчезват. "Има едно непрекъснато спиране на законовия ред. Това отдавна съм го казал - главният прокурор въобще не си върши работата. Неговата оставка много отдавна я искаме. За съжаление две трети от народните представители трябва да гласуват за промените, които ние желаем. В този момент това изглежда много трудно. Затова сме се фокусирали толкова много да работим с европейската прокуратура", посочи още той. 

Премиерът: Следващата голяма победа ще е юли да отворим гръцката връзка

Петков коментира и темата с газа. "Това, което се надявам, следващата голяма победа да направим, месец юли, е да отворим най-накрая гръцката връзка. Ще бъде отворена през юли месец", каза той уточни, че по връзката ще тече азерски газ. "Смятам да отида до Баку тази седмица за една вечер, да потвърдим там и количествата. Ще имаме 1 млрд. кубични метра, които ще потекат съвсем скоро време. Очаквам между юли и август този 1 млрд. кубични метра да влезе в България, която е в пъти по-ниска от пазарната в този момент", заяви министър-председателят.

Той увери, че въобще не сме приключили с американския газ. "Това, което едновременно се опитваме да направим, е да направим микса между втечнения и азерския газ така, че средната цена на доставка да бъде по-добра от тази на "Газпром". По думите му големият риск е какво става през зимата, ако руската държава реши да спре газа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутри и ченгета: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Ваня Григорова обвини Корнелия Нинова в манипулация

Бюлетините на вота за НС и ЕП - с различен цвят: Говори шефът на ЦИК

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика