Петков: Позицията за оръжията няма да е обект на коалиционно споразумение и договорки, а на гласуване в парламента

5780
Петков: Позицията за оръжията няма да е обект на коалиционно споразумение и договорки, а на гласуване в парламента
Снимка: БГНЕС

Позицията за оръжията няма да е обект на коалиционно споразумение и договорки, а на гласуване в парламента. Това каза премиерът Кирил Петков пред журналисти в Киев. Министър-председателят води делегация в Украйна, в която има представители на "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" и "Демократична България". В нея няма представител на БСП. Делегацията  ще се срещне с президента Володимир Зеленски. 

Според Кирил Петков за позицията за оръжията би трябвало да има мнозинство в Народното събрание. Той заяви, че страната ни не може да бъде безучастна. "Не можем да кажем: това си е украински проблем, тук някои хора умират, това нас не ни интересува. Трябва да имаме ясна позиция. Ние като "Продължаваме промяната" я заяивхме ясно. Ние ще гласуваме следващата седмица за военна подкрепа за Украйна. Ще продължим хуманитарната си подкрепа. Това не е само нечий чужд проблем", каза Кирил Петков. 

Той коментира и риториката да не се дава военна помощ на Украйна, за да има по-бързо мир. "Ако това е цената на мира, който виждаме, ако руската държава продължава да стреля и никой няма даже възможност да се отбранява, искаме ли го този мир? Можем ли да си легнем спокойно като част от ЕС и да кажем, че не изпращаме нищо, нека руснаците си довършат този тип работа и тогава всичко ще се върне като преди. Това наистина е позиция, която никой не може да заеме, който има уважение към нормалния свят, който има уважение, че всяка една страна има право нейните граждани да живеят без да ги обстрелва никой" ,каза той. Кирил Петков отбеляза, че в случая не става въпрос за война между две държави, които се бият за нещо. "Тук имаме една нормална държава, към която летят ракети и взривяват жилищни сгради. Тук даже няма и военна база", каза още Петков. 

Той коментира и предстоящия си разговор със Зеленски и обяви, че ще му каже, че България няма да бъде безучастна в тази трагедия. "Ние взимаме ясна позиция като част от демократичния свят, като част от ЕС, че ще застанем до Украйна. Това не е просто битката на Украйна. Това е цивилизационен избор от коя страна искаме да стоим", добави премиерът. Петков направи паралел с  Априлското въстание. "Представете си, ако някой беше казал: най-добре е това въстание много бързо да свърши, тези хора да нямат възможност да се защитават. Това позиция ли е?", коментира Петков. 

Премиерът коментира и темата за руския газ и изрази задоволството си, че не са били изненадани. "Ние бяхме готови със стратегията още февруари месец, което означава, че имахме алтернативни източници, бяхме си договрили със съседните страни. Знаехме точните количества. Количеството в "Чирен" го бяхме запазали. Това, което вчера Русия се опита да направи - едностранно да ни извие ръцете, се оказа недобре планирана стратегия от тяхна гледна точка",  посочи той. Кирил Петков подчерта, че страната ни няма да плаща за газ в рубли и на страни, които не са по договор. 

Според него руската страна трябва да си спазва договорите. 

Петков спря вниманието си и на присъствието на руски дипломати в България. Той попита как е възможно да има 114 руски дипломати от руската мисия. "Какво направиха тези 114 човека, за да укрепят нашите отношения? Наистина се чудя тези хора какво правят в България. Бих предложил много добре да се огледат тези хора и да имаме много по-симетрично представителство на Русия в България. Те изгониха голяма част от нашите дипломати. Нашата мисия в Русия е под 10 човека в момента", обясни министър-председателят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика