Петър Илиев - той ли се оказа капката, която преля чашата на Слави Трифонов? (ОБОБЩЕНИЕ)

11780
Петър Илиев - той ли се оказа капката, която преля чашата на Слави Трифонов? (ОБОБЩЕНИЕ)
Снимка: Стопкадър/Евроком

Номинираният за вицепремиер и вътрешен министър в проектокабинета на "Има такъв народ" Петър Илиев се оказа централна фигура, около която се оформи политическият разрив преди неосъщественото засега гласуване на състава на правителството. 

В първата си публична изява Илиев, който е почетен консул на офшорната дестинация Барбадос в България и е обвиняван в плагиатство от свои колеги в Софийския университет, говори пред Нова телевизия. Интервюто беше коментирано широко в социалните мрежи заради тона и поведението на госта.

Политик, който говори за себе си в трето лице - това се казва агресивна истина

Щеше да е хубаво медиите да са автоматизирани. И да се въведе алгоритъм, който в секундата, в която някой политик каже нещо за себе си ...

Междувремнно различни представители на т.нар. протестни партии - "Изправи се.БГ! Ние идваме" и "Демократична България", заявиха, че Петър Илиев е сред причините да не подкерпят правителството на ИТН.

Какво се знае до момента за широко обсъждания Петър Илиев? 

Назначен за почетен консул на Барбадос в Република България с решение на Министерски съвет от служебното правителство на Огнян Герджиков. Герджиков е и председател на журито, което решава да връчи награда на Петър Илиев за адвокат на годината. Източник: Сайт на кантората на Петър Илиев

Външно министерство на България посочва Петър Илиев като почетен консул. Външно министерство на Барбадос към този момент не посочва почетен консул в Република България.

Председател е на Карибско-българския бизнес клуб. Председател е на Българо-Канадската търговска камара.

Адвокат обясни какви могат да бъдат правните последствия за Петър Илиев ако се докаже, че е плагиатствал

Адвокатът по авторско право Емил Георгиев разясни какви могат да бъдат последствията за Петър Илиев ако се докаже, че плагиатствал. В ...

Основал фирмите "Легамакс Акаунтинг", "Легамакс Консултинг" и "Лега Консултинг". Фирмите са на същия адрес, на който се води, че е и канцеларията на консулството на Барбадос, според Търговския регистър

Петър Илиев е съветник на парламентарната група на БСП по конституционни жалби в предишни парламенти. Той работи с БСП от 42 НС и е писал проектозакони на БСП за борба с корупцията. Източник: Изказване на Корнелия Нинова и интервю на Беновска с Крум Зарков и Деница Златева.

По времето на правителството на Орешарски, след като Пламен Орешарски предлага депутата от БСП Иван Иванов за зам.-министър и след 2 часа отменя решението си, защото публично се изразява недоволство след като се разбира, че Иван Иванов е ръководел структурите на силовата групировка СИК в Шумен през 90-те години на XX век. Няколко месеца по-късно, при заседание на Конституционния съд, Иван Иванов е първият явил се с адвокат при заседание на Конституционния съд (КС), на което се решава дали може да бъде върнат като депутат. Адвокат на Иван Иванов е Петър Илиев. КС решава да върне Иванов като депутат подобно на решението си от предния ден за Делян Пеевски след като беше начело на ДАНС.

Това дело и по-точно фактът, че адвокат се явява в КС, по-късно е използвано като част от мотивите за награждаване на кантората на Илиев за кантора на годината. Кантората работи с големи строителни фирми, компании участвали в железопътни поръчки, латиноамерикански фирми в сферата на образованието и други. Кантората не посочва конкретни клиенти.

Илиев е един от малкото конституционалисти в юридическия факултет на СУ, който няма широко разпространени публични позиции искащи съдебна реформа или реформа на прокуратурата.

В Барбадос не знаят, че Петър Илиев й е почетен консул у нас

Името на Петър Илиев не фигурира като почетен консул на Барбадос в официалните масиви на страната. Това може да бъде установено с бърза...

Закупил е апартамент 124 кв. м. с включени мазе и таван и парцел 644 кв. м. от бившия министър Николай Свинаров (2001-2005) през 2018 г. Имотът се намира на ул. "Ангел Кънчев" в София (справка №896919 / 30.07.2021 г. от Агенцията по вписванията).

Член на УС на ТВ7 (2006-2007). През 2008 г. при основаването на дружество "Краун Медиа" ЕАД, Петър Илиев е записан като член на борда на директорите. Собственик на капитала на дружеството е офшорно дружество в Кипър. Капитал при основаването - 50 хил. лв., внесен капитал през 2009 г. в размера на 41 млн. лв. под формата на прехвърлени вземания от английски фирми.

През 2011 г. фирмата е продадена на Ирена Кръстева и се сменя борда на директорите, включително Илиев. Още: Край с TV7 - телевизията официално фалира

Още: Плагиатският скандал с кандидата за МВР министър Петър Илиев - важните детайли

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика