Петър Славов: Президентът трябваше да наложи вето и на закона за горивата

1202
Петър Славов: Президентът трябваше да наложи вето и на закона за горивата
Снимка: БГНЕС

Според бившия депутат от Реформаторския блок - сега член на обединението "Демократична България", Петър Славов президентът Румен Радев е трябвало да наложи вето и на спорния закон за горивата. Освен това в мотивите си за вето на Административнопроцесуалния кодекс (АПК) е пропуснал няколко текста.

Законът за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, бе приет окончателно в средата на юли. Депутатите записаха, че промените ще влязат в сила 6 месеца по-късно. Законопроектът предизвика протести на дребните търговци на горива, които смятат, че измененията са в полза на най-големите в бранша. Асоциацията на индустриалния капитал и "Демократична България" поискаха държавният глава да наложи вето на закона, но това не се случи.

Радев чу критиките и наложи вето на текстове в Административния кодекс

Президентът Румен Радев наложи вето на някои от промените в Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Мащабните промени в администрати...

"Смущаващо е това мълчание, което видяхме от президентската институция. Имаше абсолютно всички основания да бъде наложено подобно вето. Ние го поискахме от "Демократична България", а и колко протести имаше За него гласуваха не само ГЕРБ, а и БСП. Вижда се, че истинска опозиция в това НС няма, и за съжаление там, като че ли президентът мълчи. Моето впечатление е, че по такива законодателни актове той предпочита да не взема отношение и да не си упражнява конституционните правомощия да налага вето", коментира Славов пред БНР.

Вчера Румен Радев наложи вето на 16 текста в АПК. Мащабните промени в административното правосъдие бяха приети от парламента в последната седмица преди лятната ваканция.

За това вето Славов каза, че в мотивите си президентът не е засегнал някои от проблемите. Той даде пример с призоваването или т.нар. "електронно съобщаване".

"Смущаващо е и още нещо - че някои от съществените изменения по него бяха направени буквално на тъмно и след изтичане на сроковете за правене на предложения за промени. Аз се надявам да прочетат - управляващите и депутатите, внимателно тези мотиви, които е развил президентът. Ние от "Демократична България" до голяма степен посочихме същите проблеми, може би преди седмица, даже, бих казал, че има неща, които президентът е пропуснал. За съжаление той не е засегнал проблема с призоваването и връчването на съобщенията по т.нар. "електронен път". Там също има доста притеснителни неща, особено по начина, по който човекът ще се счита уведомен при изпращането на електронно съобщение до него. В един от вариантите, който се коментираше, имаше за съжаление и такива предложения - човек да се счита уведомен, когато е изпратено електронното съобщение, не когато го е получил, не когато има доказателство, че е прочетено, а когато е изпратено и от тогава започват да текат сроковете за обжалване. Това би могло да бъде много сериозен проблем и човек да пропусне да си защити правата, тъй като е изтекъл срокът за обжалване на един акт, за който той дори не е разбрал, че му е изпратен и се счита връчен", заяви Славов.

"Демократична България" иска от Радев вето върху промените в АПК

"Демократична България" настояват президентът Румен Радев да наложи вето върху промените в Административнопроцесуалния кодекс - АПК. С...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика