Окончателно ВАС защити "Евролаб 2011" и я бетонира на "Капитан Андреево"

8745
Окончателно ВАС защити "Евролаб 2011" и я бетонира на "Капитан Андреево"
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) окончателно защити частната лаборатория "Евролаб" като отказа на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) да тълкува определението за възстановяване на товарно-разтоварна дейност на фирмата на граничния пункт "Капитан Андреево".

Искането по делото постъпи във ВАС в понеделник, 25 юли и е за тълкуване на съдебния акт, с който ВАС определи незабавно и безусловно да бъдат прекратени действията на органи и длъжностни лица на БАБХ, изразяващи се в недопускане на служители на "Евролаб 2011" ЕООД да извършват товаро-разтоварна дейност на граничния пункт и да изпълняват функциите си.

Иван Христанов: Ако изпълним решението на ВАС, ще направим "Евролаб" монополист на границата

В момента "Евролаб" са на границата - но в обхвата на дейността, която им е разрешена - т.нар "лице, отговорно за товара. Във всички ос...

Предмет на обжалване пред ВАС са били действията на администрацията на БАБХ и тяхната основателност. Извън този предмет са притежаваните от "Евролаб 2011" ЕООД права и техния обем. В случая съдът е разпоредил да бъдат прекратени единствено неоснователни действия на органи и длъжностни лица на БАБХ.

По закон операторите са задължени да предоставят на служителите на контролните органи достъп до животните и стоките на вносителите, които са под техен контрол. Предоставянето на достъп до стоките на вносителите безспорно включва товаро-разтоварна дейност. БАБХ не може сама да предоставя стоката пред себе си.

Относно искането на тълкуване върховните магистрати приемат, че не е налице неяснота, че трябва незабавно да бъдат прекратени неоснователните действия от страна на БАБХ, изразяващи се в недопускането на служители на "Евролаб 2011" ЕООД да извършват дейността си на оператор по товарене и разтоварване по смисъла на еврорегламента.

В искането до съда БАБХ моли и за тълкуване относно това как определението на ВАС трябва да се прилага спрямо останалите оператори на ГКПП "Капитан Андреево", които към 20 май т. г. са общо 20 дружества. Върховните магистрати обаче са категорични, че определението от 19 юли по административно дело № 6328 от 2022 г. не засяга правата и задълженията на трети лица, които изпълняват функциите на оператори по товаро-разтоварна дейност на ГКПП "Капитан Андреево". Защитата срещу евентуални допуснати спрямо такива лица нарушения не е предмет на производството, което се е развило пред ВАС. Съответно техните права не могат да бъдат предявявани от искателя БАБХ, за която те са "чужди права".

Отговорите: С Атанас Зафиров, Ангел Джамбазки и Иван Христанов (ВИДЕО)

Трите водещи теми на седмицата, според екипа на Actualno.com, които коментираме в седмичното обзорно предаване „Отговорите със С...

Даването на указания по изпълнението на влязъл в сила съдебен акт, каквото се цели с настоящото искане за тълкуване, е извън правомощията на съда. Поради това искането се явява неоснователно.

Определението на ВАС е окончателно.

Скандалът с "Евролаб" възникна заради спрения спорен договор за фитосанитарен контрол, който фирмата осъществява. Оказа се, че "Евролаб" действа едновременно като представител на множество фирми-вносители и като контролен орган за стоката, която те внасят, което само по себе си говори за конфликт на интереси.

Че става въпрос за сериозен корупционен скандал бе потвърдено и от факта, че Христо Даскалов (БАХБ) и зам.-министърът на земеделието Иван Христанов са получавали предложения за подкуп и заплахи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com