Плевнелиев: Не виждам бъдещето на България в казахските степи (ВИДЕО)

2515
Плевнелиев: Не виждам бъдещето на България в казахските степи (ВИДЕО)

Важно е да се знае кой кой е и за какво се бори. Не виждам бъдещето на България в казахските степи. Не виждам и мястото на България в спора между две бивши социалистически страни. Ние сме европейци, не сме във степите.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев във връзка с отношението му към Русия и руската политика в ефира на Нова телевизия.

Президентът заяви, че няма конфликти с Бойко Борисов по отношение на Русия. "Много често сме били на различни позиции, но ние сме добри приятели. Няма никакъв проблем да имаш различни позиции, но когато те са принципни, не ставаме врагове. Така е с демокрацията, така действаме и с министър-председателя", допълни президентът.

"Взех сам своето решение. Всички са наясно с личните ми причини, заяви Плевнелиев на въпрос за причините да се откаже да се бори за втори президентски мандат.

Плевнелиев призна, че не е взел лесно решението и го е обмислял дълго време.

На въпрос дали постът през последните 5 години му е отнел много в личен план, той заяви, че "държавният глава трябва да е наясно с огромната тежест, която поема". "Аз носех тази тежест с удоволствие. Почувствах, че мога да дам на обществото и ще продължавам и да го правя в бъдеще", допълни Плевнелиев.

По отношение на това дали съпругата му му е липсвала заради отказа й да бъде традиционна първа дама, президентът заяви, че "светът се променя и в дипломацията се гони ефективността". "По-малко протокол, повече ефективност. Почти няма държавен глава, който да е бил на посещение със съпругата си, тези неща останаха в миналото", допълни той.

Той благодари на ГЕРБ, че е бил техен кандидат за изборите през октомври, заради позицията на партията, че биха го подкрепили.

"Леко съм притеснен, че кандидатите все още не са обявени. Предполагам, че сега има тежки разговори преди определянето на кандидатите", заяви Плевнелиев.

Плевнелиев: Недопустимо е народът на Ботев и Левски да бъде сочен като пример за корумпираност в Европа

Недопустимо е народът на Ботев и Левски да бъде сочен като пример за корумпирана нация в Европа. Това каза президентът Росен Плевнелиев...

Плевнелиев заяви, че не е гледал кадрите от Шоуто на Слави Трифонов, когато сценарист на предаването скъса снимката му в ефир. "Не се бъркам на медиите. Самият акт за мен е толкова безсмислен, че няма нужда да го коментирам. Не искам да му придавам излишна важност", заяви президентът.

"Моят проблем беше, че един референдум с откровено противоконституционни въпроси мина през НС почти без дебати. И отново трябваше да действам като последна инстанция", каза той.

Кой ще повярва на политици, което говорят едно, а правят друго, заяви Плевнелиев по отношение на Brexit. "Националисти и популисти, които си играят със страховете на хората, никога в дългосрочен план не са водели до нищо добро", допълни той.

ВИЖТЕ ВИДЕО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика