По-висок осигурителен доход одобри бюджетната комисия в парламента

5345
По-висок осигурителен доход одобри бюджетната комисия в парламента
Снимка: БГНЕС

Максималният осигурителен доход да се вдигне от 3000 на 3400 лв. Това прие със 13 гласа "за" на второ четене бюджетната комисия, която разглежда законопроекта на държавното обществено осигуряване. Единствено ГЕРБ-СДС и ДПС внесоха предложения максималният осигурителен доход да остане замразен през тази година.

На първо четене в зала Ивайло Мирчев от "Демократична България" заяви, че те ще направят предложение вдигането да се отложи поне до 1 юли, за да се изработи механизъм. През последните седмици подкрепа за това имаше и от Любомир Каримански от "Има такъв народ". И двете партии обаче дадоха заден и днес предложението на правителството за вдигането на максималния осигурителен доход мина в бюджетна комисия, предаде 24 часа.

Бюджетът на ДОО също мина през бюджетна комисия

Бюджетна комисия прие бюджета на ДОО за 2022 г. на първо четене. "За" гласуваха 12 членове на комисията, "против"- 7, с което той бе пр...

Трябва да има целенасочена политика за подкрепа на IT сектора. Понякога трябва да се правят разумни изключения за секторите, които движат страната напред, аргументира предложението си Красимир Вълчев от ГЕРБ. И даде пример, че Северна Македония е направила изключение за IT сектора. Той цитира и думите на футуролог, че в този сектор ще се родят повече еднорози, отколкото носорози в зоологическата градина.

Досега гонехме Румъния в ЕС, а сега ни пренасяте към Северна Македония, следващата стъпка е да ни пратите в Африка, заяви Румен Гечев от БСП. И припомни, че в 99% от държавите в ЕС няма таван. Надявам се повече носорози да се раждат на свобода, а не в зоологическата градина, продължи зоологическата темата Владислав Панев от ДБ.

25% от всички, които се осигуряват на максималния осигурителен доход са в IT сферата, обясни финансовият министър Асен Василев. Всички знаем, че още по време на коалиционните разговори "Демократична България" изрази резерви за увеличаването на максималния осигурителен доход. Влязохме в разговор основно с IT сектора. Причините са, че при тях половината от служителите им се осигуряват на него, докато в другите фирми са по единдвама. След като отворихме вратата за разговори с бъдещата майка на много еднорози направихме и вайбър група, каза Георги Ганев от ДБ. Той обясни, че в групата се дискутират различни механизми за определянето на максималния доход, който ще се осъвременява по формула, подобно на пенсиите. Даде и пример как се вдига максималния осигурителен доход през последните години - "няма, няма, няма и изведнъж - буф нагоре".

Това за тях бил по-лошият вариант и били по-склонни да приемат механизъм за плавно вдигане през годините. Бюджетната комисия гласува и минималните осигуровки за земеделските стопани да се вдигнат от 420 на 710 лв. Отхвърлено бе и предложението на ГЕРБ- СДС те да се осигуряват на 470 лв. Същото се случи и с предложението на ДПС за 460 лв.

Бюджетът на НЗОК мина безпроблемно през комисия на първо четене

Бюджетът на НЗОК за 2022 г. мина на първо четене в Комисията по бюджет и финанси. "За" гласуваха 11 членове на комисията, "против" бяха...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com