Полицаи и пожарникари заедно пазят изборите

2237
Полицаи и пожарникари заедно пазят изборите
Снимка: БГНЕС

„Общо над 20 000 служители на Министерство на вътрешните работи ще участват в охраната на 7 026 места с 11 983 секции на територията на цялата страна“. Това заяви заместник-директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ старши комисар Тодор Гребенаров на брифинг, посветена на организация, опазването и законосъобразността на предстоящите парламентарни избори на 4 април.

Около 1 500 служители на МВР са карантинирани и по всяка вероятност няма да участват на изборите.

Димитър Аврамов: Трите нови формации в парламента ще го направят по-плуралистичен

В тази предизборна кампания има поне една добра новина и тя е свързана с това, че с огромна вероятност в Народното събрание ще се появя...

В МВР е изграден щаб, който работи съвместно с всички институции, ангажирани с изборите. За това гражданите могат да поддават сигнали за нарушение на обществения ред по време на изборите. Отделно такива сигнали могат да бъдат подавани в районните управления.

В МВР има аналитична група, която обобщава всеки ден резултатите. Към момента има подадени 144 сигнали за нарушение на изборните правила, по 163 преписки се извършват предварителни проверки, образувани са 14 досъдебни производства, задържаните лица са 34 и общо профилактираните лица са 1053 и са предупредени писмено с протокол.

Към настоящия момент е извършено охранително и противопожарно обследване на трите печатници, които изготвят материалите за изборите, логистичните бази, където се съхраняват машините за гласуване, всички РИК-ове, плюс местата в общините, където ще се съхраняват книжата и материалите до 3 април. Утре предстои от 12 ч. до 17 ч. създаване на необходимата логистика на техническите устройства за машинно гласуване до областните центрове. Всички секции, които имат над 299 избиратели, следва да имат машини, а общата бройка на машините са 9394. Общо  279 направления и маршрути ще бъдат направени с полицейски съпровод и охрана машините ще бъдат доставени до секциите. В събота ще бъде направен съпровод и охрана на изборните секции до местата, където трябва да се получат изборните книжа и материали, както и съпровод и охрана на машините.

Определени са 409 подвижни секции за трудноподвижни хора, за да могат да гласуват. Към момента към областните дирекции са подадени искания за охрана в 88 секции в ковид отделения на болници и 185 подвижни ковид секции. След приключването на изборния ден дейността на служителите на МВР продължава със съпровод и охрана на бюлетините до съответната РИК и транспортирането на машини от областните центрове в логистичния център. Категорично забранено е полицаите да действат самостоятелно. Всички служители са запознати със здравния протокол и са осигурени с индивидуални средства за защита.

ВМРО закрива кампанията си в Двора на кирилицата в гр. Плиска

Официалното закриване на кампанията за парламентарни избори – 2021 г. на ВМРО – Българско национално движение е този петък ...

Цветомир Панчев, заместник-директор на Български документи за самоличност заяви, че е създадена сериозна организация за ускорено издаване на лични карти. Само за месец март са издадени над 125 000 лични карти, като в сравнение с предходните избори издадените лични карти са два пъти повече. Само за 30 и 31 март са издадени 326 броя удостоверения, като служителите в центровете ще работят на 3 и 4 април. Издаването на удостоверения за лични документи са утвърдени от ЦИК, за да може гражданите по-лесно да бъдат идентифицирани и да гласуват. Те се издават само след прието заявление за издаване на лична карта и цифрово заснемане на лицето.

За издаване на удостоверението не се дължи такса и ще се издава само във връзка с идентификацията на изборния ден. Гражданите ще могат да гласуват с изтекли лични документи по време на извънредното положение.

От Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението заявиха, че от началото на месец март към настоящия момент на територията на цялата страна е извършена проверка на 6 923 обекта, в които ще се провеждат изборите. При тези проверки най-особено внимание е обърнато на условието за пожарогасене и успешна евакуация на сградите. Връчени са 388 броя противопожарни предписания.

Пожарникарите са участвали в инструктажите за изборите, като общо инструктирани са 4 500 души. Инструктажите за изборите продължават. Общо 1944 броя пожарникари също ще помагат на полицаите в охраната на изборите. 

Симеон Славчев, ПП МИР: Гласувайте без страх и машинно!*

Гласувайте без страх и машинно. За това призова председателят на ПП МИР Симеон Славчев по време на онлайн дискусия с граждани, в която ...

Прочетете още по темата: МВР откри телефон за сигнали за нарушения на изборите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com