"Политическите алтернативи" за борба с корупцията – създаване на нова политическа класа

1301
"Политическите алтернативи" за борба с корупцията – създаване на нова политическа класа
Снимка: Thinkstock

Корупция и битова престъпност – на тези теми беше направен поредния дебат между политици, които се борят за влизане в парламента.

Не може с корупцията да се борят политици, които купуват гласове и разчитат на полицейски чадъри. Ключът е да се изгради изцяло нова политическа класа. Трябва сериозна промяна на прокуратурата, а "Патриотичният фронт" беше опозиция на моя опит да я накараме да работи, обобщи темата лидерът на "Да, България" Христо Иванов. Трябват политици, които да не ги е страх да задават въпроси на главния прокурор, каза той. Татяна Дончева добави пред Нова телевизия, че редът в държавата изисква да не можеш да крадеш, дори да искаш, като поясни, че няма как това да става, когато политици не могат да обяснят как от времената на приватизация са натрупали капитал.

Румен Радев не е съгласен, че сме най-корумпирани в ЕС

Да, има корупция в България, но не бих казал, че България е най-корумпираната държава в Европейския съюз. Това заяви президентът Румен ...

Прокуратурата е източник на корупцията – това го каза председателят на Венецианската комисия, заяви Христо Иванов. Прокуратурата трябва да скъса със сталинския модел т.е. йерархичен модел – нямам нищо против Сталин, не го казвам пропагандно. Трябва да има или главен прокурор, назначен от президента или от парламента, а прокуратурата да е извън съдебната система – това минава само през промяна на Конституцията, изказа се Дончева. И без конституционна промяна може да има комисия, пред която се отчита главният прокурор, не се съгласи Христо Иванов, а Дончева отвърна, че така само ще има протести, че има намеса в независимата съдебна власт. Може обаче да има механизъм за импийчмънт на главния прокурор без конституционна промяна, отвърна Иванов. Как си обяснявате, че ДПС има такава власт, без нито един свой член във ВСС, зададе и друг важен въпрос Дончева.

Относно румънският модел за специализирана прокуратура, Татяна Дончева каза следното - какво ще се случи, след като същите тези хора, за които говорим, ще назначават и там?

Корупцията е нещото, което най-много се споменава в изборната кампания и в обществения живот като цяло. Има десетки органи, органчета, комисии, комисийки, които се борят с корупцията и не се случва нищо. Основата на всичко е спазване на закона, заяви зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, който подчерта, че е "очевидно", че трябва да има промяна в работата на прокуратурата и съдебната система. Съвсем очевидно е, че има прикриване на корупция – след като хора, които трябва да са в затвора, не са, допълни тезата си зам.-председателят на ВМРО Джамбазки.

Битова престъпност

Битовата престъпност е като апандиситът в медицината, каза Татяна Дончева. Според нея проблемът с битовата престъпност е факт заради липса на професионализъм и капацитет на организация на МВР – не решавате такива проблеми, като викате доброволци.

"Нова Република" започна от Плевен подписка в подкрепа на Пакта за растеж без корупция

Председателят на "Нова Република" Радан Кънев обяви в Плевен, че започва национална подписка в подкрепа на Пакта за растеж без корупция...

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов се съгласи, но поиска постепенен трансфер на власт от държавата към общините и преобразуване от т.нар. чантаджии в полицаи, работещи на улицата. Механичното пращане в затворите без да има там капацитет да се поправят няма да решат проблема, каза още Иванов, а Дончева добави, че няма дори места там. Ключът е да има ефективен механизъм за поправка, смята Иванов.

Ангел Джамбазки пък не пропусна да заяви, че битовата престъпност е етническа и поиска промяна в законодателството, за да няма измъкване от незначителни случаи (бел. ред. – кражба до 200 лева например), както и повече полицаи по места. Дончева обаче контрира, че т.нар. маловажен случай не е приложим относно рецидивисти и наблегна на факта, че най-много неразкрити престъпления има при кражби по домовете. Няма професионалисти в МВР, които да си познават контингента по места, настоя тя. В последните 10 години има 3 вълни на уволнения на хора по 45 години, които са се научили и чакате резултат, каза още Дончева. Джамбазки пък отвърна, че има много хора с висящи дела, които не са в затвора, а „чакаме да удушат някоя баба” и да я ограбят.

Джамбазки подчерта и, че за него е решение всеки здрав психически български гражданин да има оръжие. Недейте да въоръжавате всеки – по-добре да се искат конкретни резултати от съответния шеф на полицията по региони и ако не се справи, да си отива, не се съгласи Дончева.

Интересен факт е, че пред bTV бившият премиер Бойко Борисов заяви, че на правителството не му стигнало времето с битовата престъпност, като даде за пример мярката да се включват доброволци след обучение в редиците на МВР.

Външна политика

Съветът на ЕС ни скастри за съдебната реформа и борбата с корупцията

България трябва сериозно да засили борбата с корупция по високите етажи на властта и да покаже солидни резултати, а пътят минава през п...

И Христо Иванов, и Татяна Дончева заявиха, че зависи от дипломацията и поставянето на проблема с миграцията за България като общоевропейски проблем.

Ангел Джамбазки настоя да се върнат всички нелегални мигранти в Турция, да прегледат сроковете за даване на статути - бежански и хуманитарни, както и да се довърши оградата по границата с Турция. Той поиска да има забрана за лица с престъпни прояви да влизат въобще на българска територия и да получават какъвто и да е статут. Имаме 60 000 издадени статута, добави Джамбазки. Дончева обаче поиска вътрешна ревизия на оградата по границата, "защото чувам, че на места е единична, а са взети пари като за тройна ограда".

Христо Иванов наблегна на политиката на Доналд Тръмп - той налага временни забрани, докато службите в САЩ вече имат капацитет да се справят индивидуално, случай по случай. В България този разговор отсъства, добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика