Порожанов не бил близък с Миню Стайков, готов е на оставка, ако Борисов я поиска

4080
Порожанов не бил близък с Миню Стайков, готов е на оставка, ако Борисов я поиска
Снимка: БГНЕС

Министърът на земеделието Румен Порожанов е декларирал готовност пред премиера Борисов да подаде оставка, ако той му я поиска. Порожанов каза това след едночасов разпит в специализираната прокуратурата във връзка с разследването срещу бизнесмена Миню Стайков за злоупотреба с евросредства, когато той е оглавявал Държавен фонд „Земеделие“, предаде БНР.

„В момента, в който премиерът прецени, че по някакъв начин политически влияя, от гледна точка на един или друг казус, ще подам оставка. По отношение на проверките - всяко едно нещо, аз нямам никакви притеснения от гледна точка на това какво е правено“, заяви Порожанов.

Прокуратурата разследва Румен Порожанов и фонд "Земеделие" покрай къщите за гости

В рамките на прокурорската проверка на къщите за гости, строени с европейско финансиране, е проверяван и министърът на земеделието Руме...

Министърът бе категоричен, че не се притеснява и от публикациите, че преди години също е придобил жилища на ниски цени, защото не било вярно.

Спецпрокуратурата разпита Порожанов заради разследването срещу бизнесмена Миню Стайков за злоупотреба с евросредства. Разпитът на Порожанов беше в качеството му на шеф на Държавен фонд „Земеделие“, когато хората около Миню Стайков, според твърденията на прокуратурата, са кандидатствали за около 20 млн. лв. по две европейски програми - Програмата за развитие на селските райони и тази за компенсиране на лозя. Пред прокуратурата настоящият министър трябваше да изясни дали е упражняван фактически контрол върху отпуснатите по тези проекти пари.

Както и когато коментираше скандала с парите за къщи за гости, и сега Порожанов обясни, че във Фонд „Земеделие“ съществува стриктна процедура, тя се спазва, проверяват се документите и по веригата има много служители на Държавен фонд „Земеделие“, които се грижат за тяхната достоверност. Отговорността, след като парите са получени, носят бенефициентите, добави той.

Възможно ли е обаче те да не са проверявали коректно документите на замесените в схемата около Стайков и заради това да се стигне до обвинение, Порожанов отказа да коментира.

Отново претърсват офиси на Миню Стайков в акция за измами с европари

Специализираната прокуратура разследва съвместно с МВР и ДАНС измами със средства от европейски фондове. Акцията е на територията на Со...

Ако има служители от държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), които са одобрявали фирми, свързани с Миню Стайков, да получат субсидии, да понесат отговорност, призова Порожанов. По думите му всяко одобрение за финансиране от фонда минавало през десетки "контролиращи лица".

За себе си каза еднозначно, че не се чувства отговорен за скандала, който в момента се вихри и около Миню Стайков, и около къщите за гости.

Порожанов отрече да е бил близък с бизнесмена Миню Стайков по време на управлението сис във фонд "Земеделие". На въпрос дали е бил в отпуск, когато са се одобрявали във фонда документите за субсидии на фирми, свързани със Стайков, Порожанов отговори, че не разбира въпроса. Той добави, че кандидатстването е протичало през различни етапи.

Той добави, че в годините назад е подавал сигнали за злоупотреби, без да конкретизира какви. "Проблеми винаги е имало по една или друга мярка", каза министърът и повтори, че при договаряне са спазвали процедури за проверки за свързаност между фирми, кандидатствали за субсидии в ДФЗ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика