Поуки от евроизборите: Кое е по-опасното - "фейк нюз" или "хейт нюз"?

4693
Поуки от евроизборите: Кое е по-опасното - "фейк нюз" или "хейт нюз"?
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Ако наистина сме разбрали какво са ни казали европейските граждани с вота си, преговорите и подборът за постовете в Европейската комисия (ЕК), Европейския парламент (ЕП), Европейския съвета и Европейската централна банка (ЕЦБ), трябва да се водят пред очите на европейската общественост, а не в затворените зали с изключените GSM-и. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на международна конференция в клуб "Перото", посветена на фалшивите новини в контекста на европейските избори.

Йотова е категорична, че кампанията на водещите кандидати за ръководните постове в европейските институции е тотално грешна. "Залагайки на тази кампания политизираме този орган", каза тя по повод дебата за бъдещия председател на ЕК и коментира, че всички претенденти отбягваха горещите за Европа теми като Brexit и сигурността. "При променената ситуация постовете не могат да се решават само между десни и леви", категорична е Йотова.

Евроизборите: има ли лекарство срещу троловете?

Изборите за Европейски парламент не са само борба на кандидати и партии, но и на факти, които трябва да се противопоставят на дезинформ...

Според нея резултатите от изборите показват, че европейските граждани не са безразлични към европейската конструкция. Търсейки обяснение за контраста между постигнатата сега изключително висока избирателна активност и рекордно ниската само преди един мандат, Йотова посочи характерното за последните 5 години противоборство между европейските партии и надигащия се национализъм в различни степени.

Големият успех на евроскептичните партии не се състоя и положителният резултат е, че проевропейските партии - европейската десница, социалдемократите, Зелените и либералния алианс (АЛДЕ) съставляват две трети от бъдещите евродепутати, отбеляза тя. Същевременно е променено статуквото – нарушена е доминация на двете основни партии, които 40 години поделят места в европейските институции – европейската десница и социалдемократите и вече тези две групи в ЕП не съставляват мнозинство. Този феномен ще се отрази на бъдещото разпределение на високите постове в европейските институции, смята Йотова. По думите ѝ тези две групи ще трябва в преговорите много да се съобразяват с другите, най-вече с либералната формация, която благодарение на успеха на Еманюел Макрон (второ място в евроизборите във Франция) увеличи дела си и ще се намесва не само в разпределението на постовете, но и в характера и влиянието на политиките. "Очаквам засилена дискусия за това как трябва да се развива Европа, какво да е съдържанието на политиките и счупване на модела, който почиваше на основата на консенсуса, но на моменти обезличаваше политиката", коментира Йотова.

"Европейските граждани заложиха на европеизацията, на националните проблеми. Младите хора в Европа гласуваха за зелените партии, но в тази група няма представители от Централна и от Източна Европа", посочи още Йотова.

Коментирайки представянето на левицата, тя повдигна въпроса кое е по-опасното - "фейк нюз" или "хейт нюз", лъжливата новина или езикът на омразата. "Левият човек и лявата идеология по света е идеология и политика на надеждата, а не на омразата", подчерта тя и препоръча автентичните партии да направят сериозен анализ.

Сингапур прие нов закон за фалшивите новини - Google го разкритикува

Технологичният гигант Google заяви, че новият закон против „фалшивите новини” може да нарани иновацията, критичен елемент в...

Популистките партии, според коментара на социолога Първан Симеонов, представляват "новият начин, по който звучи консервативното в политиката – не консерватизъм, а консервативност". Вече и в Южна Европа, в Испания например има такива формации и полека те започнаха да стават част от властта, отбеляза той.

Фалшивите новини не са вирус, който идва отвън, това не е заболяване, а е база – нещо заложено, категоричен е Симеонов. "Ще подценим ситуацията, ако решим че това е външно влияние ,че са хибридни войни", добави той. По думите му фалшивите новини са обратната страна на демокрацията. "Когато всеки може да бъде медия, няма авторитет, който да каже кое е важното, кое е смислено. Всеки може да каже каквото иска и е по-важно колко лайкове получавате, а не доколко е истина", отбеляза социологът.

Според него необходимо е да имаме базисни критерии за това що е то журналистика. С фалшивите новини може би ще трябва да свикнем да се борим ежедневно, защото те няма да стихнат, смята Сименов. "Това явление се стимулира от нещо – ние отказваме да плащаме за информацията и тогава кой – някой друг, едрият бизнес, политиката ... по всичко личи, че това което наричаме "фалшиви новини" скоро ще бъде мозайка от неприятна баналност", добави той и увери: "Ще сбъркаме, ако го смятаме за моментна външна заплаха. Те си съществуват в нас".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Сваляне на служебното правителство: Варианти, единият доста реалистичен

"Вярвам, че ако няма катаклизми, ще разчитат на мен": Говори служебният министър на културата

Румяна Бъчварова: България е в конституционна криза и криза на демокрацията

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Правна комисия реши как ще работи парламентът в кампанията

Президентът обяви, че не иска Даниел Митов за външен министър (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика