Правителственият фалкон е готов отново да лети

15614
Правителственият фалкон е готов отново да лети
Снимка: БГНЕС

Правителственият фалкон вече е готов отново да вози властта. Авиоотряд 28 е поправил машината и от звеното чакат първите заявки за полети. Но такива все още няма.

На 11 февруари самолетът не успя да закара премиера Бойко Борисов до Брюксел заради проблеми в сигнализацията с левия колесник.

Командирът на "Фалкон"-а: Нямаше аварийна ситуация

Проверката на правителствения „Фалкон”, с който предишната сряда за малко не стана инцидент, вече е приключила. Тя беше из...

От четвъртък "Фалкон 2000" вече е изряден. От началото на седмицата самолетът е направил 25 поредни излитания и кацания без дефекти. Оказало се, че погрешната сигнализация идвала заради отклонения в два датчика, които показват състоянието на колесниците. Настройките им били коригирани и сега машината работи перфектно, обясниха пилоти от звеното.

Разкриването на загадката около самолета бе извършено от обучени техници на авиоотряда, които са завършили курсове в „Дасо Авиасион“ - френската компания производител, обяснява в. "Преса".

От Авиоотряд 28 смятат, че вече е крайно наложително да бъде изграден хангар за малкия правителствен самолет. Така той ще бъде предпазен от влагата, която уврежда чувствителната апаратура. След инцидента на 11 февруари инженерите е трябвало да преглеждат фалкона при минусови температури.

Докладът на разследващото звено към транспортното министерство все още не е готов. Въпреки че фалконът е ремонтиран, пилотите се опасяват, че заради психологически причини известно време управляващите може и да не искат да го ползват.

Пенчо Пенчев: С "Фалкона" се случи най-доброто от най-лошото

Правителственият "Фалкон" е най-доброто в този клас самолети. Случи се най-доброто от най-лошото, каза бившият шеф на "Авиоотряд 28" ...

Транспортният министър, който е принципал на Авиоотряд 28, изпрати доклад до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, до президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов с предложение за вземането на нов правителствен самолет. Ивайло Московски предлага еърбъсът да бъде заменен за друга - по-малка и по-компактна машина, която да може да прави и презокеански полети.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика