Правосъдното министерство с отговор на протестната готовност на служителите на ГДИН и ГДО

12604
Правосъдното министерство с отговор на протестната готовност на служителите на ГДИН и ГДО
Снимка: БГНЕС

Министерство на правосъдието излезе с позиция по повод заявено намерение от страна на синдикати за протест, предизвикан от разминаване в очакванията за размера на актуализация на заплатите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна дирекция „Охрана“ (ГДО). 

Още: Съдебни охранители и надзиратели излязоха на протест в Бурас

Ръководството на Министерство на правосъдието високо цени и уважава труда на служителите, работещи в системата на местата за лишаване от свобода и охраната на съдебната власт и смята, че те имат право на достойно заплащане в достойни условия на труд. Именно за това в продължение на повече от 6 месеца, инициирахме диалог, бяха сформирани работни групи и провеждахме регулярни срещи със синдикалните организации в търсене на решения, които удовлетворяват и двете страни. Екип на министерството извърши функционален анализ, какъвто досега не беше правен в системата на ГДИН и ГДО, проведе преговори с Министерство на финансите, изработи Проект на Наредба за условията и реда за формиране и изплащане на допълнителното възнаграждение за постигнати резултати в служебната дейност на служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и териториалните й звена и Проект на Наредба за условията и реда за формиране и изплащане на допълнителното възнаграждение за постигнати резултати в служебната дейност на служителите в Главна дирекция „Охрана“ (ГДО), които са публикувани за обществено обсъждане", се посочва в позицията на министерството. 

В позицията си от Министерството уточняват, че това увеличение на разходите за персонал от 300 лв. на служител месечно има следните компоненти: 125 лв. - увеличение на основното възнаграждение на всеки служител със 125 лв., месечно; 43,75 лв. - увеличение на допълнителното възнаграждение за клас прослужено време средно 35% върху 125 лв., което представлява увеличение с 43,75 лв. на служител, месечно. Съгласно чл. 178, ал. 1, т. 1 от ЗМВР допълнителното възнаграждение за прослужено време на служителите в ГДИН и ГДО е в размер на 2 % за всяка прослужена година, но не повече от 40%. В увеличението влизат още компонентите : 4 лв. - увеличение за други допълнителни възнаграждения обвързани с основната заплата, в т.ч. извънреден труд, работа на официални празници, обезщетения по ЗМВР – средно в размер на 4 лв. месечно на служител; 127,25 лв. – увеличение на разходите за задължителни осигурителни вноски от работодател в размер на 74 % от увеличеното възнаграждение, в т.ч. и доп. плащания по т.2, 3 и 4 или 74% от 172,75 лв. (125+43,75+4), което представлява 127,25 лв.  

"Предстои подготовка на бюджетната рамка за следващата година. Министерство на правосъдието ще разработи и ще изпрати по компетентност към Министерството на финансите, какъвто е институционалният ред, обосновка за увеличение на средствата за храна, средствата за времето на разположение, вещево доволствие (облекло) и др. специфични служебни дейности", уточняват от министерството. 

 

При какви условия ще бъде увеличението на заплатите в ГДИН и ГДО? Вижте ТУК.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика