Преброяват водолюбивите птици у нас

18098
Преброяват водолюбивите птици у нас
Снимка: Getty Images / Guliver

Традиционното среднозимно преброяване на водолюбивите птици в страна започва днес, 18 януари.

За 38-ми път се установява колко и какви птици живеят в 30 основни влажни зони - язовири, езера, реки, микроязовири. Преброяването се организира от Wetlands International и обхваща цяла Западна Палеарктика – Европа, Близкия Изток и Северна Африка.

България традиционно отчита 30 основни влажни зони – язовири, езера, реки в цялата страна, като се отчитат и много допълнителни реки и микроязовири. У нас преброяването се организира в рамките на Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие и се координира от Изпълнителната агенция по околна среда към МОСВ. В инициативата ще се включат РИОСВ, паркови служители, басейнови дирекции, експерти от Българската орнитологична централа и неправителствени организации.

Едновременно с това ще се състои и традиционното преброяване на нощувките на малък и голям корморан, което се провежда едновременно и по еднаква методика в цяла Европа.

В миналогодишното преброяване бяха отчетени над 50 000 индивида от 46 водолюбиви вида /патици, гъски, корморани, чапли, бърнета, лиски и т.н/, както и 82 вида дневни и нощни грабливи, пойни и вранови видове. Най-много от водолюбивите видове в отчетените водоеми са били зимуващите зеленоглави патици - около 15 000 и лиските - 9 000. Значително повече от предишни години през зимата на 2013 година са били пеликаните и гъските.

В студени зими, когато водоемите на север от България замръзват, в страната ни се събират десетки хиляди големи белочели, сиви и червеногуши гъски, съобщават от "Зелени Балкани". Организацията традиционно отговаря за отчитането на няколко основни водоема в Южна България, сред които язовирите Пясъчник, Жребчево, Копринка, Овчарица, реките Марица и Тунджа, Поморийското езеро.

 

Колко птици спасиха жителите на Видин и Монтана през 2013

През 2013 година има около 10 случая, при които птици са спасени и излекувани благодарение на граждани на градовете Видин и Монтана, съ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика