Предложение от "Зелените" - да гласуваме по обикновената поща

1613
Предложение от "Зелените" - да гласуваме по обикновената поща
Снимка: ДБГ

Дистанционното гласуване не е само електронно, съществува и гласуване по пощата, изтъкна Борислав Сандов, съпредседател на "Зелените" и част от "Демократична България" (ДБ) по време на организираната от "Движение България на гражданите" (ДБГ) дискусия "за" или "против" машинното и дистанционното електронно гласуване.

Всички знаем какво е състоянието на българските пощи, но може би пък това ще подобри положението им, коментира Сандов и подчерта, че е важно българите в чужбина да могат да упражняват основното си право  - на глас. "Така ще има и по-голяма избирателна активност и по-обективно представителство на българските граждани", категоричен е Сандов. Той припомни, че преди изборите у нас догодина предстои Brexit и изрази надежда да бъдат запазени условията, които в момента действат във Великобритания за преходен период от поне 2 години. "Демократична България" ще бъде партньор на всяка справедлива и честна инициатива за предоставяне на основното право нa българските граждани - да гласуват и дистанционно, и на място, подчерта Сандов. 

Управляващите правят бюлетините по-различни, отлагат електронното гласуване

В изборните бюлетини за избори да отпадне номера, който означава партиите, коалициите или инициативните комитети от избирателния списък...

Честото отправяне на упреци към ЦИК по време на дискусията провокира Иво Ивков, който от 5 години работи в ЦИК, но участва в дискусията в лично качество, тъй като ЦИК не е взела решение да изпрати представител. Той отбеляза, че е получил лична покана за участие в дискусията, в качеството му на един от съучредителите на Гражданския съвет на времето на Реформаторския блок. Защитавайки институцията, в която работи, Ивков категорично заяви, че ЦИК е провела всички избори и референдуми без някакви сериозни ексцесии и припомни в присъствието на Мая Манолова, че тя е един от авторите на Изборния кодеск, който е предвидил ЦИК да бъде съставена по този начин и ред - 23 души, всеки, излъчен от различни политически субекти.

"Може би правилно ги няма, каза Ивков за колегите си от ЦИК и продължи - като плюем и обиждаме ЦИК като институция, няма да станем нито по-умни, нито по-големи експерти".

По повод казаното за ЦИК от омбудсмана Мая Манолова, Ивков изрази недоумение: "От една страна ни обвинявате, че бездействаме и не сме въвели машинното гласуване. От друга страна питате защо пръснахте пари с тази агенция за електронно гласуване като ще има изменение на закона" и добави:" Ние откъде да знаем на кой парламент, с какво мнозинство какво ще му хрумне? От една страна защо не изпълняваш, от друга страна - когато изпълняваш с последователни действия - защо го правиш като ще отменят закона? Сега какво да правим ние при наличието на този ЗИД?" 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика