Преговорите за Шенген продължават, но властта е уверена в "Да"-то на Виена

3972
Преговорите за Шенген продължават, но властта е уверена в "Да"-то на Виена
Снимка: БГНЕС

Преговорите за Шенген не са приключили. Това стана ясно от изявления на премиера акад. Николай Денков и вицепремиера и външен министър Мария Габриел. Двамата заедно с Асен Василев проведоха работно съвещание с шефа на външната комисия в парламента и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Позицията на Виена

Въпросът дали не сме се зарадвали предварително за Шенген възникна след като в медийното пространство се появи информация, че в последния момент тонът на Австрия се е втвърдил. ОЩЕ: Николай Денков: Нямаме дата за приемане в сухопътните граници на Шенген (ВИДЕО)

Междувременно Австрия обяви, че преговорите за частично разширяване на европейското Шенгенско пространство към Румъния и България все още продължават. Освен това се отбелязва и че в момента не се водят преговори за отваряне и на сухопътните шенгенски граници за България и за Румъния. По информация на бТВ на масата са поставени следните австрийски искания - увеличаване на операциите на Frontex в България и финансиране от Европейската комися за стабилна защита на външните граници, засилване на контрола по сухопътните граници, приемане на търсещи убежище лица, особено от Афганистан и Сирия, от страна на Румъния и България.

Управляващите са уверени

Управляващите също потвърдиха, че преговорите продължават, но изразиха и увереността си в обявеното по-рано, а именно, че Виена ни е дала "зелена светлина" за Шенген по въздух и море. 

"От седмици насам вървят преговори, в тези преговори нееднократно Австрия е давала знак, че е съгласна на отваряне на Шенген по отношение на въздушни и морски граници. Това, за което преговаряме последните седмици как да се формулира решението, свързано със сухопътните си граници. Не очакваме промяна в тази позиция, защото ако Австрия промени отношението си към това, което вече е приела, това означава, че ние влизаме в съвсем друга дискусия", коментира премиерът Денков. ОЩЕ: Денков потвърди: Австрия се съгласи България да влезе в Шенген по море и въздух

„Официалното „Да“ ще бъде решението на Европейския съвет – преди това всичко е неофициално“, обясни Асен Василев.

Василев коментира, че пълният ефект за българската икономика няма да бъде постигнат, докато не се отворят и сухопътните граници. "Важно е за нашите австрийски партньори да са наясно, че България ще преследва тази цел изключително упорито и твърдо", добави той. 

"Дотогава текат преговори. В момента преговорният процес продължава. Все още имаме достатъчно процедурно и техническо време, решението да бъде взето до края на годината“, добави Мария Габриел. Тя определи преговорният процес като деликатен. 

„Искам да ви помоля за повече оптимизъм“, призова Бойко Борисов.

От ДПС също коментираха темата Шенген и изразиха задоволството си, че отборната работа дава резултати. ОЩЕ: Обсъждаме точните условия и дата: Икономическият министър за влизането ни в Шенген

Нямаме проблеми в подготовката за Еврозоната

Уверението направи министър-председателят акад. Денков.

"От гледна точка на изпълнението на бюджета, както и планирания бюджет за следващата година – нямаме проблеми по отношение на подготовката за Еврозоната", каза Денков. 

Той обърна внимание и на законопроекта за БНБ, който бе приет днес от правителството. 

"Ще бъде внесен в Народното събрание в първите дни на следващата година, за да може да бъде разгледан и да се подготвяме за една от другите си основни цели – именно подготовката за еврото. Това, което представи като предварителна информация министърът на финансите е, че изпълнението на бюджета за тази година върви съгласно най-добрите ни очаквания", добави Денков. ОЩЕ: Крачка към Еврозоната: Кабинетът одобри важен законопроект

Остава инфлацията

„Единственото, което остава е критерият за инфлацията. До голяма степен инфлацията е внос за България. Тя идва по линия на храни и енергоизточници. Цените започват да падат, както падат на международните пазари“, каза министърът на финансите Асен Василев. Той очаква в рамките на юли и юни догодина да сме покрили и този критерий.

Финансовият министър отбеляза, че хазната има 1 млрд. лв., който да си помогнем от тази година за догодина за общинските проекти и дефицит от 2.5%, което по думите му опровергава всички черни сценарии, че държавата ще фалира. „Това ни дава пълно основание от гледна точка на Еврозоната да кажем, че този критерий е напълно покрит тази година. Знаете, че бюджетът, както е планиран за догодина, е планиран също в рамките на мастрихският критерий. ОЩЕ: Денков: ЕК може да ни пусне в еврозоната, без да зачита инфлацията (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика