Престрелката продължава: Йотова отговори на Бъчварова

2489
Престрелката продължава: Йотова отговори на Бъчварова
Снимка: БГНЕС

Евродепутатът и избрана за вицепрезидент Илияна Йотова отговори в социалните мрежи на казаното от вицепремиера Румяна Бъчварова по телевизията тази сутрин. Прикачвайки факсимилета от кореспонденция с представители на Еврокомисията Йотова пише:

„Сутринта, в предаването Тази сутрин по бТВ, Румяна Бъчварова в национален ефир изказа редица неверни (меко казано) тези. Малко по-късно продължи да ги тиражира на нарочна пресконференция. Те са лесно опровержими с документите, които публикувам тук:

ГЕРБ: Не е вярно, че ще строим още бежански центрове и че няма да получим обещаните пари от Брюксел

Въпросът й към ЕК е зададен през септември, когато са отпуснати 108 млн. евро, ще получим и останалите средства. Това каза евродепутатъ...

1. Относно отпуснатите средства за справяне с мигрантския натиск по границата – видно от отговор на мой въпрос до комисаря по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството – г-н Авромопулос – е, че средствата са в размер на 101 милиона евро + 10 % съфинансиране от държавата, с което стават общо 112 милиона евро, след като са се наложили някои корекции върху договорената на 16.9.2016 г. в Братислава сума от 108 милиона евро. Числото 160 милиона напълно липсва в отговора. То беше широко тиражирано от правителството.

2. Дата на получаване на отговора от ЕК е 30 ноември 2016 г., т.е. преди 7 дни, а не преди два месеца, както твърди госпожа Бъчварова. Така че отговорът напълно и обективно отразява казуса с договорените средства.

3. По отношение на трите нови центъра – тази информация отново се съдържа в отговора на комисар Аврамопулос и не е мое измислено твърдение.

4. По отношение на поканата за посещение на ГКПП „Капитан Андреево“, прилагам писмо от председателя на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП – Клод Мораес – до председателя на ЕП – Мартин Шулц, в което г-н Мораес иска разрешение да бъда изпратена на тази мисия, в качеството ми на негов заместник-председател. Прилагам и отговора на председателя на ЕП Мартин Шулц, с който той дава исканото разрешение.

Илияна Йотова за Actualno.com: 18,9 млн. евро ще отидат за новите бежански центрове

18,9 милиона евро от фонд „Убежище, миграция и интеграция“ на Европейския съюз ще отидат за създаването на три нови отворен...

Тук аз бих искала да задам въпрос на госпожа Румяна Бъчварова – обвинява ли тя комисар Аврамопулос в лъжа, тъй като числата относно отпуснатите средства и новите центрове се съдържат в неговия отговор?“

Припомняме, че по-рано днес от ГЕРБ заговориха за импийчмънт на новоизбрания президент Румен Радев и вицепрезидента Йотова заради твърденията на последната, че правителството на Бойко Борисов е обещало на ЕС изграждане на нови бежански лагери в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика