Президентът обяви, че правителството нямало собствена позиция за Венецуела

2453
Президентът обяви, че правителството нямало собствена позиция за Венецуела
Снимка: БГНЕС

България не трябва да се намесва в спора за Венецуела, но най-страшното е, че българското правителство няма собствена позиция по въпроса.

Това каза президентът Румен Радев, предаде БГНЕС. По този начин той повтори по-ранната си позиция, която предизвика множество дебати и включително обвинения, че защитава проруски интереси.

Захариева: Търсихме диалог с Радев за Венецуела, но той не изчака Съвета по сигурността

България няма геостратегически интерес във Венецуела, бяхме призовани от 5 страни членки на ЕС да подкрепим декларацията за демократиза...

Нямам какво и с кого да обсъждам, подчерта президентът. Той поясни, че е изпратил аргументираната си позиция още предния ден преди извънредното заседание на Съвета по сигурността към МС. „За пореден път правителството се крие зад колективната безотговорност на органи като Съвета по сигурност, който има правомощия във вътрешни проблеми, касаещи националната сигурност, а не в решаването на международни въпроси“, заяви президентът. „Европа е силна, защото е люлката на демокрацията и свободомислието. По тази причина европейската позиция не е тази, която поставя ултиматуми. Не е тази, която подкрепят повече държави, а е тази, която уважава правото и суверенитета. За това ненамесата е основен принцип“, подчерта Радев.

Според него в случая с Венецуела намесата рискува да ескалира напрежението, включително в международен план.

Съветът за сигурността при Министерския съвет на извънредно заседание пък излезе с позиция, че България изразява подкрепа за партньорите си в Европейския съюз и международната общност, които признават председателя на Националната асамблея на Боливарска република Венецуела Хуан Гуайдо като временно изпълняващ функциите на държавен глава с оглед скорошно провеждане на демократични избори за мирно разрешаване на кризата, предотвратяване на хуманитарна катастрофа, възпиране на по-нататъшна ескалация на напрежението и възможно масово насилие в страната.

Външно министерство също подкрепи Гуайдо и бе първата българска институция, която подкрепи пътя към демократично развитие във Венецуела.  

Огнян Минчев: Радев е неопитен и неподготвен

"Този човек е не просто неопитен и напълно неподготвен за ролята, за която е избран. Той открито защитава чужди държавни интереси - оче...

"Има пълна неяснота по отношение на финансирането на другите два проекта за модернизация на армията след финансовото приключение, в което ни вкараха политиците, по отношение на изтребителя". Това каза още Радев, цитиран от "Фокус".

„Виждаме какво стана с другите проекти. Някой да говори вече за корабите, за бойната машина за пехотата? Нали трябваше да се движат заедно, в пакет?“, попита президентът. „Предизвикателствата остават модернизацията и развитието на съвременни отбранителни способности. Това са сложни процеси, искат много тясна координация между военната експертиза и политиците. Видяхме какъв е ефектът, когато политиците грубо и изключително некомпетентно се вклиняват в едни ясно регламентирани процеси“, обяви държавният глава. „По време на анализа благодарих на ръководството на Министерството на отбраната и на командния състав за това, че въпреки многобройните предизвикателства през годината, имаме успехи в три важни направления. Първо по отношение на хората със взетите мерки тази година за първи път от много време имаме пречупване на негативната тенденция за увеличаване на некомплекта личен състав. Това трябва да продължи като визия и политика на Министерството на отбраната, да се награди, така че да има яснота във военнослужещите относно кадровото им развитие и социални условия“, обясни той.

„Въпреки трудностите има множество проведени, и то успешно, учения. Имаме усвояване на нови видове подготовки“, коментира Румен Радев. „Отделиха се немалко средства за поддържане на техниката и въоръжението. Това е много времеемък процес, ефектът ще бъде усетен догодина най-рано“, поясни държавният глава. „На вниманието остава рискът за летателния състав. Тази година негативната тенденция за намаляване на нальота не може да бъде преодолян“, обърна внимание президентът. „Очаквам новият, макар и закъснял стратегически преглед на отбраната, да даде по-голяма яснота относно процесите на планиране, нивото на амбиция и постигане на баланс между предизвикателства, задачи, ресурси и хора“, посочи Румен Радев. „Важният акцент и следващата година е воденето на съвременна бойна подготовка и останалите т.нар. малки като финансови средства, но огромни като значение проекти за модернизация, без тях не можем да осигурим мобилност, осигуреност, съвместимост и работа в единно информационно пространство на всички елементи на системата на отбраната“, каза още той.

Според президента Румен Радев офицерите нямат самочувствие заради политиците. В коментар пред журналисти той определи като „несполучлива шега“ думите на премиера, че специално за нуждите на ВВС през последните години са купувани само транспортни самолети и вертолети, с които генералитетът да избяга при евентуална война.

Политолог: Радев подкрепя режима във Венецуела, който няма нищо общо с демокрацията

"Трябва да се върнем на противоречията между правителство и президент. В последните няколко месеца Румен Радев не спря да говори, че в ...

„Българската войска много пъти е спасявала българската държава, докато политици не веднъж са я проваляли“, заяви държавният глава. „И ако офицерите днес нямат самочувствието да възразят на това оскърбление, то е защото от години са поставени в унизително положение от политиците, продължи той и припомни - „дори съвсем неотдавна, когато генералите стояха прави на Министерски съвет, докато седналите министри гласуваха парите им“. Радев изрази надежда „премиерът да пази приятни спомени от стотиците часове на борда на военно-транспортните хеликоптери и самолети на българските ВВС“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика