МВнР подкрепи Гуайдо в разрез с позицията на Румен Радев за Венецуела

2402
МВнР подкрепи Гуайдо в разрез с позицията на Румен Радев за Венецуела
Снимка: Getty Images/Guliver

Министерството на външните работи на Република България (МВнР) е убедено, че венецуелският народ трябва да получи правото сам да определи своето бъдеще, основано на принципите на демократичната и правовата държава. Това се посочва в позиция на МВнР във връзка със ситуацията във Венецуела.

От Външно съобщават, че по официални данни Венецуела са напуснали вече около 4 млн. души. Инфлацията е на път да достигне 1,7 милиона процента. Липсват хранителни стоки, лекарства, питейна вода - страната е изправена пред огромна хуманитарна криза.

Мадуро определи изявление на Тръмп като лудост и предупреди Гуайдо

Президентът на Венецуела Николас Мадуро нарече лудост изявлението на Донлад Тръмп, в което допуска възможна военна намеса в републиката...

В позицията се посочва, че на 26 януари 2019 г. ЕС, включително България, призова за спешно провеждане на свободни, прозрачни и честни президентски избори във Венецуела. Държавите членки посочиха, че ако не бъде обявено организирането на нови избори, в рамките на следващите дни, ще предприемат действия, включително по въпроса за признаване на ръководството на страната в съответствие с член 233 от Конституцията на Венецуела.

В резолюция, приета с 439 гласа „за“, срещу 104 гласа „против“ и 88 „въздържал се“, Европейският парламент заяви пълната си подкрепа за Националното събрание като единствения легитимен демократичен орган на Венецуела и призна Хуан Гуайдо като легитимен временен президент в съответствие с венецуелската конституция.

Николас Мадуро, който през 2018 г. бе избран на вот, обявен за нелегитимен от ЕС, САЩ, Аржентина, Бразилия, Канада, Колумбия и други латиноамерикански държави, вече съобщи, че няма да се съобрази с призива за организиране на нови и прозрачни президентски избори.

„Вярваме, че г-н Хуан Гуайдо, председател на Националното събрание, като изпълняващ функциите временен президент на Венецуела, ще насрочи провеждането на свободни, честни и демократични президентски избори в съответствие с конституцията. МВнР е инициирало съгласувателна процедура за проект на решение, с което да се подкрепи преходът към демократично управление във Венецуела, основан на върховенството на правото и зачитането на човешките права“, се посочва още в позицията на Външно министерство. 

Италия блокира признаването на Гуайдо за президент на Венецуела от ЕС

Италия стана единствената страна, която гласува против признаването на самопровъзгласилия се за изпълняващ длъжността президент на Вене...

Позицията на президента Румен Радев

"Считам, че България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция". Това заяви държавният глава Румен Радев във връзка със ситуацията в латиноамериканската държава. В коментара си Радев призова българските власти към въздържаност и настоя за нуждата от диалог. "Събитията във Венецуела будят тревога и безпокойство. Съществува реален риск от ескалация и насилие", убеден е президентът. 

"Политическата криза може да се реши единствено с организирането на прозрачни избори според конституцията на страната и с международно наблюдение. Направеното предложение за обща европейска позиция обаче не води до подобно решение", коментира още държавният глава. 

Кремъл не признава Гуайдо за президент на Венецуела

Кремъл счита Хуан Гуайдо за председател на венецуелския парламент и не го признава за президент. Това заяви прессекретарят на руския пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика