Президентът разкритикува Каракачанов заради тревожен доклад за армията

3071
Президентът разкритикува Каракачанов заради тревожен доклад за армията
Снимка: БГНЕС

Изтеглянето на доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили - това за мен е абсурдно. Не можем да очакваме болният да оздравее, ако се скъса диагнозата. Това каза в предаването "Неделя 150" по БНР президентът на Румен Радев. Той говори във връзка с изтеглянето на доклада за състоянието на армията от министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Докладът беше изготвен от служебното правителство.

Президентът заяви, че се е стигнало до днешното състояние на армията, точно заради дългогодишното производство на "розови доклади", които замитат проблемите. "Тези доклади само дават индулгенции на политиците, когато взимат решение по отношение на армията. Проблемите на армията могат да бъда решавани, само когато говорим истината и когато обсъждаме и решаваме реалните проблеми на армията", каза държавният глава.

Радев се обяви за прекратяване на отлива на личен състав от армията

Необходима е дългосрочна политика за прекратяване на опасната тенденция на отлив на личен състав от Въоръжените сили и за решително изд...

"Изводите наистина са изключително тревожни. Те са реални, особено по отношение на човешкия фактор. 20% некомплект. Това е изключително много", допълни той. По думите на държавния глава при войнишкия състав този недостиг на хора е 30% спрямо необходимото ниво. „Да не говорим за социалния статус на военнослужещите. Те също са важни. Имат важни задачи“, посочи Радев, цитиран от Агенция "Фокус".

Според него този доклад не задълбава поради неговата откритост в други важни проблеми. По думите му, ако се задълбае в състоянието на техниката и въоръжението, ще се стигне до още по-тревожни констатации. "Давам само един пример. Всички изтребители МиГ-29, които летят в момента, от две години би трябвало те да са на земята. Всичките летят с удължен ресурс, който върши нашият инженерно-технически състав по решение на командването на ВВС“, обясни президентът и настоя да не се протака с купуването на нови изтребители. Припомняме, че Каракачанов обяви, че ще обмисли дали да бъдат купени точно изтребителите "Грипен", които служебното правителство хареса.

Той коментира идеята на Каракачанов за връщането на наборната армия. „Тази идея има своите положителни страни, но към момента тя няма как да бъде реализирана заради липсата на средства. Наборната армия изисква огромни ресурси. Трябва да се фокусираме върху проблемите на кадровата армия. Те се изключително много и трябва да решим първо тях“, подчерта Радев.

Радев срещу Каракачанов

Ангел Найденов: Повече от 5000 души – войници и офицери, не достигат в армията

Повече от 5000 души – войници и офицери не достигат в армията, заяви бившият военен министър Ангел Найденов. По думите му система...

„Ще напомня на Каракачанов, че президентът се избира пряко и неговата власт не произтича от изпълнителната власт“, каза държавният глава, визирайки думите на военния министър, че Радев няма право на мнение за позицията на България за предстоящата среща на върха на НАТО. Според Румен Радев Каракачанов е опитен политик със сериозен опит в Комисията по отбрана. Държавният глава изрази убедеността си, че Каракачанов познава добре проблемите на въоръжените сили. Красимир Каракачанов ще бъде един добър министър на отбраната, тъй като му личи, че милее истински за армията, смята Радев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Радев призова кабинетът да преосмисли решението за частна детска болница

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com