Приеха на второ четене промени в Закона за енергийната ефективност

10809
Приеха на второ четене промени в Закона за енергийната ефективност
Снимка: БГНЕС

Депутатите от Народното събрание (НС) гласуваха окончателните промени в Закона за енергийната ефективност, предвиждащ регламентирано определяне на националната цел за енергийна ефективност за 2020 г., предаде "Фокус".

Всички големи предприятия ще се подлагат на енергийно обследване поне веднъж на всеки четири години. Новият закон за енергийната ефективност има за цел да доведе до повишаване на конкурентоспособността на икономиката, намаляване на емисиите на парникови газове и подобряване на жизнената среда в страната. Целта е разходите за енергия да бъдат оптимизирани чрез подобряване на енергийното потребление.

Новият Закон за енергийната ефективност е разработен във връзка с транспониране разпоредбите на Директива 2012/27/ЕС относно енергийната ефективност. С приемането на Закона ще се допринесе за постигането на националните цели за енергийна ефективност, като по този начин страната се включи активно в усилията на ЕС за изпълнение на общата цел на общността за 2020 г., съобщиха от Министерството на енергетиката.

Със закона е регламентиран начинът, по който ще се определи националната цел за енергийната ефективност за 2020 г., предаде БГНЕС. За подпомагане нейното изпълнение се въвежда цел за повишаване на енергийната ефективност при крайното потребление на енергия, която се разпределя като индивидуални цели между задължените лица. Като такива са определени всички доставчици на горива и енергия на дребно, с изключение на доставчиците на горива за транспорта.

За улесняване на задължените лица при изпълнение на индивидуалните им цели, се регламентира поетапното увеличение на новите годишни спестявания. Дава се възможност да се отчитат мерки, изпълнени след 31 декември 2008 г., които продължават да действат до 31 декември 2020 г., мерки за повишаване на енергийната ефективност при преобразуването, преноса и/или разпределението на енергия и спестени количества енергия, постигнати в предходните 4 или следващите 3 години.

Със Закона за енергийната ефективност се регламентира разработването на национални планове за действие по енергийна ефективност и национален план за подобряване на енергийните характеристики на всички отоплявани и/или охлаждани сгради - държавна собственост, използвани от държавната администрация. Нов момент в Закона е въвеждането на задължение във всички отоплявани и/или охлаждани сгради, отоплявани и/или охлаждани сгради - държавна собственост, използвани от държавната администрация, ежегодно да се предприемат мерки за подобряване на енергийните характеристики на поне 5% от общата им разгъната застроена площ. Въведена е възможността за издаване на сертификат на отделни части в сгради, в случай, че тези части имат различно предназначение, което е друг нов момент в разработения закон.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика