Продължава разчитането на Черната кутия от падналия МиГ - 29

2408
Продължава разчитането на Черната кутия от падналия МиГ - 29
Снимка: БГНЕС

Черната кутия на разбилия се преди месец изтребител все още е в Българя, нарушения в Министерството на отбраната отиват в прокуратурата. Това каза служебният министър на отбраната Георги Панайотов. И изрази надежда данните да бъдат разчетени до 3-4 седмици.

Преди дни през социалните мрежи съпругата на загиналия пилот припомни, че наближава крайният 30-дневен срок за предварителното следствие. Явната част от проверката на Военната полиция за инцидента може да бъде обявена още следващата седмица, каза Панайотов. Но в момента има и досъдебно производство, което е под надзора на Върховната касационна прокуратура. Според съобщението преди полета не е била установена неизправност в машината. Министърът обяви готовност да подкрепи инициативата за изграждане на паметник на подполковник Валентин Терзиев. Приятели на загиналия преди близо месец пилот започнаха подписка за изграждането на негов паметник в Асеновград.

Черната кутия на падналия МиГ-29 е разхерметизирана

Черната кутия на падналия в Черно море МиГ-29 вече е отворена, но е с нарушена херметизация.  Експертите допълват, че това не е ф...

От Министерството на отбраната предупредиха, че е възможно изграждането на инфраструктурата на "Граф Игнатиево" за новите изтребители F-16 да закъснее с 6 до 8 месеца. Причината редица нередности по конкурсите за изграждането на пистата и на съоръженията. "Нещата са вършени наизуст", каза Панайотов.

В авиобазите "Граф Игнатиево", "Безмер" и "Крумово" трябва да бъдат инвестирани около 300 млн. лева за ремонти и различно оборудване. Това са целеви пари от бюджета. От МО казаха, че 184 млн. лева са платени авансово за дори нестартирали дейности. На "Граф Игнатиево" са започнали дейности по рушенето на стари сгради, ремонт на укрития за самолети и изкореняване на храсти. Но и тази дейност на "Граф Игнатиево" е струвало 2 500 лева на декар, а в "Чешнегирово" - 220 лева.

Георги Панайотов каза, че голяма част от фирмите, които се занимават с дейностите, са се обърнали към подизпълнители. Според него в някои от случаите това е нормална практика, но част от фирмите са се обърнали към проектантската фирма на Министерството на отбраната, което го навежда на извода, че тези фирми нямат опит с това, с което се заемат. Голям проблем, според Георги Панайотов, е и това, че няма кой да надзирава и координира проектите за новата инфраструктура. Според него е можело да се търси и помощ от НАТО, където има подобна агенция, която се занимава с координацията.

В Министерството на отбраната са възложени без търг, тоест, с директно договаряне, поръчки на стойност 160 млн. лева. Само 680 000 лева е стойността на поръчките, които са били договорени с конкурс. Министърът каза, че Министерството на отбраната дори строителството на хотели, които са извън плановете за поддръжка на военно-почивните бази.

Георги Панайотов за падналия МиГ-29: Не крием нищо, искаме да установим истината

Не крием нищо, искаме да установим истината. Не желая да спекулирам, искам да боравя с факти. Това каза пред Би Ти Ви служебният военен...

Министърът изрази притеснение за състоянието на дружество "Терем", което от 2017-а година не е било на печалба. Увери, че няма да има съкращения, но посочи, че ръководството му е ползвало „облаги“ като служебни коли за лични цели, бонуси при различни поводи. Затова обяви, че ще смени ръководството на дружество "Терем". Георги Панайотов каза, че вече четвърта седмица търсят директора на агенцията, отговарящия за почивните станции на министерството, за да му връчат заповедта за уволнение. Заради неспазване на правилата са предприети действия срещу служители на дирекция "Инфраструктура на отбраната".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика