Проф. Александър Маринов: Програмно правителство с ясен хоризонт и цели е най-доброто решение в сегашната ситуация

6060
Проф. Александър Маринов: Програмно правителство с ясен хоризонт и цели е най-доброто решение в сегашната ситуация
Снимка: БГНЕС

Програмно правителство с ясен хоризонт и цели е най-доброто решение в сегашната ситуация. Това каза пред Actualno.com социологът и председател на Стратегическия съвет към президента Александър Маринов. Той коментира ситуацията в момента, трудните решения пред управляващите, възможните варианти за изход от ситуацията и причините за изтеглянето на министрите на Слави Трифонов от кабинета "Петков".

Ситуацията в момента

"В случая имаме една ситуация, която е по-различна от познатите подобни в миналите години. Тук имаме една много тежка обстановка вътре в страната, влияние на много мощни фактори отвън. Тези, които управляват правителството и мнозинството трябва да вземат неотложни, трудни решения, от които зависят милиони хора в България. Това е една много голяма отговорност и в същото време натиск върху тях, защото няма как те да се посветят изцяло на политическото си оцеляване", обобщи проф. Маринов. Според него управляващите са между чука и наковалнята. Той счита, че не им лесно на управляващите, но според него ще е трудно и на всеки, който ще управлява страната в обозримо бъдеще.

Причините за изтеглянето на министрите на ИТН от кабинета "Петков"

"Изтеглянето на министрите на ИТН е непосредствената причина за разпадането на коалицията", смята той. Според него обаче е имало много симптоми още от самия момент на създаването на коалицията. "На какво се дължи конкретната стъпка има различни интерпретации, чуват се различни твърдения в публичното пространството. Нямам директна информация, че да съдя. Ако трябва да коментираме последните събития, това, което за мен е важно, е едно крайно ожесточение, крайно груби взаимни нападки, което е важно с оглед на възможните сценарии за развитие на събитията от тук нататък. Почти всички партии твърдят, че не искат избори и аз им вярвам, тъй като има много причини за това", каза още проф. Маринов. Според него поради тази причина би било добре да се намери някакво решение в рамките на действащия парламент без да се стига до предсрочни избори. "Това решение, независимо каква ще бъде формулата, зависи на първо място от възможността политиците и парламентарно представените партии да разговарят помежду си относително нормално, да обсъждат конкретни и неотложни приоритети. В момента такъв диалог е въобще невъзможен", заяви още проф. Маринов. 

Проф. Маринов отговори на въпрос дали случващото се в държавата се дължи на натиск от страна на Русия. "Има най-различни хипотези, включително и тази, но аз не виждам доказателства за това. Според мен, когато някой с чувство за отговорност бил той политик, или анализатор, твърди нещо, трябва да привежда доказателства", коментира още проф. Маринов. Социологът обърна внимание, че почти всички проблеми управляващата коалиция си ги е направила сама без да има нужда някой да се намесва. 

Възможните сценарии

Проф. Маринов коментира различните сценарии за изход от ситуацията. Той счита, че кабинет на малцинството няма да издържи дълго време в настоящата обстановка. Той посочи, че не вижда перспектива за управление тип на малцинството или такова с текущи договорки. "Да кажем по някакъв начин с някакви привлечени ситуативно гласове, може да мине някаква актуализация на бюджета, но от там насетне, когато стигнем до по-важни политически решения и гласувания, много трудно може да се издържи, особено в една такава тежка обстановка, в която правителството не просто трябва да се бори за оцеляването си, а да има решения да постига важни резултати за цялото общество в една много тежка ситуация", обясни още той. 

"Смятам, че по принцип има варианти. Те са прилагани на много места в това число и определени периоди в България. Става въпрос за едно програмно правителство с ограничен хоризонт и много ясно дефинирани няколко цели. Това би означавало да се оставя настрана една част от политически противоречивите цели, заради които една голяма част от партиите, попаднаха в този парламент. Подобно програмно правителство изисква една по-спокойна обстановка, разговори с всички, тъй като става дума не за подкрепа на една или друга личност или партия, а за обединение около постигане на някакви цели, които трябва да бъдат ясно формулирани с конкретен хоризонт и подлежащи на много точна проверка дали са изпълнени или не. Това на теория е може би най-доброто решение в сегашната ситуация, но към момента не изглежда много вероятно", допълни проф. Маринов.

Според него се коментира, че в рамките на този парламент, може да има друго правителство с политически друго мнозинство, но по думите му това не изглежда реалистичен вариант. "Ако правителството не успее да се задържи и се завърти парламентарната рулетка, в българския парламент се случват най-различни неща. Нагледали сме се през годините на такива изненади. Не бих изключил напълно този вариант, въпреки че той е политически много труден, тъй като участието на ГЕРБ и ДПС, няма да се приеме радушно в обществото и тези, които партнират с тях, ще бъдат подложени на много силен натиск. Пак казвам, нищо не може да се изключи на 100 % предвид крайно сложната и нестабилна обстановка", каза още проф. Маринов. 

Политологът коментира, че накрая остава вариантът с предсрочните избори, който всъщност е конституционен. "Ние не го смятаме за добър, но това е последният изход", каза още проф. Маринов. 

Ще се сформира ли ново мнозинство с отцепниците от ИТН?

В контекста на последните събития около ИТН проф. Маринов отговори на въпрос дали  ще се сформира мнозинство след разцеплението на партията на Слави Трифонов.  "То няма да е сегашното мнозинство, то ще е някакво мнозинство, но то ще е политически уязвимо и нестабилно, защото си спомняте, че такива неща са ставали през годините", каза още той. Според него тази подкрепа е несигурна и политически слаба. "Тя ще бъде обект на непрекъснати атаки, в това число от страна на опозицията. Да не говорим за атаките от страна на ИТН, които де факто ще се превърнат в опозиция. Не завиждам на правителството, ако тръгне да управлява по този метод. Няма да му е хич лесно и едва ли ще може да продължи дълго време", каза още той. 

Още: Възможните сценарии според политическите анализатори

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика