Проф. Михаил Мирчев: Всички партии, дори ГЕРБ, са в много дълбока криза

6671
Проф. Михаил Мирчев: Всички партии, дори ГЕРБ, са в много дълбока криза

БСП и всички партии без изключение, дори управляващата ГЕРБ, в момента са в много дълбока криза, каза кандидатът за кмет на София от БСП проф. Михаил Мирчев. Той гостува в предаването "Денят On Air" по телевизия Bulgaria On Air.

"БСП трябва да си подреди двора, да се върне към автентичната си идеология, да се справи с миналото си, съветва той. - Къде ще признават вини, къде на натрапваните им вини ще кажат: "Не, ние не сме виновни!" и т.н. Имат много въпросителни, но всички отговори трябва да бъдат давани след изборите".

Проф. Михаил Мирчев: Моят шанс е отвъд пропагандната усмивка на Фандъкова

"Аз имам ли шанс срещу Йорданка Фандъкова? Срещу пропагандния образ на Йорданка Фандъкова нямам никакъв шанс. Но ако хората се замислят...

Проф. Мирчев е доволен от изпълненото обещание раздорите в БСП да спрат от началото на август. "Общо взето беше мирно и тихо на Бузлуджа на 1-и август, каза той. - След тази дата нямаме скандали, които да се анонсират чрез големите медии. Онази опозиция в БСП, която създаваше впечатление, че партията е в насипно състояние, много симптоматично мълчи. Укротиха се след 1 август и в това отношение съм оптимист".

Проф. Мирчев смята, че в БСП има много сериозен потенциал от гледна точка на младите кадри и новите лица. "Аз доста пътувам из страната и виждам реалното подмладяване. Например на много места се оказа, че номинираните за кметове от БСП са на средна възраст 40-45 години. Това са хора, които досега не са били много обвързани в номенклатурни статуси и игрички, с лошо минало, обясни той. - В част от случаите идват от чист бизнес или от по-интелектуални среди и носят нов тип ляв идеализъм. Виждам, че не са малко и това ми дава увереност, че действително този обновителен и оздравителен процес в БСП е започнал и дори доста напред е достигнал".

Кандидатът на БСП за кмет на София е категоричен, че партията все още не е изчистила проблема, който бившият външен министър Кристиан Вигенин създаде по темата "Украйна". "Спомняте си как той изприпка в Киев и това нанесе огромна рана на БСП, върна се назад във времето проф. Мирчев. - Това беше против изконната автентичност на БСП не просто като лява, но и като антифашистка партия. И досега този проблем не е изчистен. Вероятно това ще се случи след изборите. От друга страна ние сме свързани като общество, като партии, като власти преди всичко не толкова с Брюксел, много по-силно с Вашингтон. И днешното войнствено противопоставяне между Вашингтон и Москва поставя много жестока разделителна линия вътре в страната ни. И ето, сега БСП от една страна се стреми максимално да бъде лоялна към западните си партньори, а от друга - против Русия не може... Много е трудно това балансиране специално за БСП".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика