Прокопиев отговори на ДПС: Подпомагането по фонд "Енергийна сигурност" е законно

2895
Прокопиев отговори на ДПС: Подпомагането по фонд "Енергийна сигурност" е законно
Снимка: БГНЕС

Групата фотоволтаични фирми на бизнесмена Иво Прокопиев отговори с позиция до медиите на атаката на ДПС от тази сутрин, че са взимали години наред пари от фонд "Сигурност та електроенергийната система" и заканата да сезират прокуратурата. 

"Контролните механизми, които предхождат одобрението за получаване на преференциална цена, съответно премията от Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, са точно описани в закона и се прилагат ежемесечно в съвкупност с предоставянето на всички изисквани първични финансово-счетоводни и отчетни документи от страна на производителите. В този смисъл, данните за производство, покупко-продажби, приходи на всеки производител на енергия от ВЕИ, с договор за премия, се предоставят във Фонда и преминават съответните стриктни законови процедури за получаване на премия", се казва в позицията.

Групата на Прокопиев твърди също така, че стриктно спазва данъчното законодателство и няма задължения към държавата. 

Припомняме, че в кулоарите на парламента депутати от ДПС казаха, че свързани с Прокопиев дружества влияят върху цената на тока.

"По публични данни сме установили 13 дружества, свързани с Прокопиев и в периода 2010 – 2021 година те са взели малко над 500 млн. лева от Фонд "Енергийна сигурност", каза депутатът от ДПС Станислав Анастасов и добави, че колко още "правят от продажбата на ток" тези дружества "можем само да гадаем"

Ето пълния текст на позицията на дружествата на Иво Прокопиев:

"Днес народни представители от ДПС за пореден път разпространиха редица неверни твърдения, свързани с г-н Иво Прокопиев и бизнеса на фирмите от групата му. 

ДПС не пуска темата "Прокопиев" – този път за цената на тока (ВИДЕО)

Иво Прокопиев отново попадна във фокуса на ДПС. Това стана ясно от изявление на трима депутати от Движението – Йордан Цонев, Стан...

Всички производители на зелена енергия от Групата стриктно спазват законовите и регулаторни изисквания. Нещо повече, механизмът на подпомагане е такъв, че изключва човешка грешка или възможност за злоупотреба. 

Схемата за подпомагане на производителите от възобновяеми източници се прилага в България след транспониране в българското законодателство на европейската регулация за насърчаване производството на възобновяема енергия. Законът за енергетиката, Законът за енергията от възобновяеми източници и редица подзаконови нормативни актове уреждат условията, правилата и обхвата на подкрепата за производителите от ВЕИ.

Контролните механизми, които предхождат одобрението за получаване на преференциална цена, съответно премията от Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, са точно описани в закона и се прилагат ежемесечно в съвкупност с предоставянето на всички изисквани първични финансово-счетоводни и отчетни документи от страна на производителите. В този смисъл, данните за производство, покупко-продажби, приходи на всеки производител на енергия от ВЕИ, с договор за премия, се предоставят във Фонда и преминават съответните стриктни законови процедури за получаване на премия.

В допълнение, производителите на възобновяема енергия се контролират и от два регулатора - КЕВР, който определя размера на премиите, и КФН, към която те регулярно подават подробна финансова информация.

По повод на другото твърдение на ДПС за данъчни нарушения, бихме искали да подчертаем, че то също е лъжа. Фирмите от групата спазват стриктно данъчното законодателство и нямат задължения към държавата. "

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика