Прокуратурата не откри пране на пари в "Барселонагейт"

7067
Прокуратурата не откри пране на пари в "Барселонагейт"
Снимка: БГНЕС

Няма данни за организирана престъпна група в делото "Барселонагейт", по което е разследван лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Това твърди апелативният прокурор Людмил Коюмджиев, който е прегледал преписката като горна инстанция, след като проверка на прокуратурата откри нарушения в работата на наблюдаващия обвинител по делото Стефан Христов.

ОЩЕ: Прокурорът по "Барселонагейт" с тежки нарушения, по 2-3 месеца делото е било на пауза

Проверяващият казуса Коюмджиев отвежда Христов като наблюдаващ прокурор, но по-интересно е тълкуването му на значението на "организирана престъпна група" - то не кореспондира с Наказателния кодекс.

За това съобщава разследващият сайт BIRD.bg, като цитира постановлението на апелативния прокурор, прилагайки и снимки от документите.

Според официална информация от Софийската апелативна прокуратура, публикувана в сайта ѝ на 26 юли, двама прокурори от СГП са отведени от наблюдаваните от тях досъдебни производства. Един от тях е Стефан Христов (С. Х.).

Проверката по делото

Делото "Барселонагейт" е иззето от наблюдаващия (поне до момента) прокурор Стефан Христов. Със свое постановление от 24 юли 2023 г. прокурорът от Апелативна прокуратура - София (САС) Людмил Коюмджиев отвежда Христов, който е от Софийска градска прокуратура.

ОЩЕ: Срещу прокурора по "Барселонагейт" започна дисциплинарно производство

На 18 юли в САС е получено писмо от Върховната касационна прокуратура със заверено копие от доклада относно досъдебното производство под номер 116/2022 г. по описа на националното следствие, по който са направени конкретни констатации и препоръки. Проверката установи пропуски по ритмичността, срочността и спазването на процесуалните срокове в хода на разследването, поради което е разпоредено осъществяване на служебен контрол от горестоящата прокуратура - в случая САС - върху надзора по преписката.

От ВКП установяват, че след 15 май 2023 г. по преписката започва работа с изключително висок интензитет на процесуално следствените действия. Преди това обаче на вещите лица по назначената на 19.07.2021 година финансово-счетоводна експертиза дълго не е била предоставяна събраната по делото данъчна, банкова и осигурителна информация.

Припомняме, че проверката, възложена от ВКП, откри, че делото по 2-3 месеца е било на пауза, в първите 8 месеца е имало само 4 разпита на свидетели, а след 15 май активността рязко се увеличава - в последния месец преди отстраняването на бившия главен прокурор Иван Гешев от страна на ВСС. Преди това има забавяне в изготвяне на исканията за разкриване на банкова тайна и при възлагане на преводи на част от изпълнените Европейски заповеди за разследване.

Апелативният прокурор: Няма ОПГ

Освен че споделя тезата за неритмичността на разследването, прокурорът Людмил Коюмджиев смята, че е налице въздействие, свързано със засилено обществено внимание върху процесния случай, свързан с бившия премиер Бойко Борисов (който се отказа от имунитета си). Обвинителят от апелативната прокуратура отчита и че промяна в ръководството на прокуратурата вероятно е оказала въздействие върху наблюдаващия прокурор Стефан Христов.

Според Коюмджиев именно свалянето на Гешев го е мотивирало да предприеме - и то лично, извършване на множество належащи, но неосъществени дотогава действия по разследването. Правил го е с изключително висок интензитет, което може да бъде прието като обстоятелство, водещо до съмнение за предубеденост от изхода на делото, цитира BIRD.bg постановлението на Коюмджиев.

Апелативният прокурор приема, че до този етап не са събрани достатъчно доказателства за наличието на организирана престъпна група, осъществила финансови престъпления, като пране на пари например. Нито един от изложените мотиви обаче не засяга по същество това заключение.

ОЩЕ: "Биволъ": Борисов е източникът на парите за къщата в Барселона, а те са изпрани

Според Наказателния кодекс, чл. 93, ал. 20, “организирана престъпна група” е структурирано трайно сдружение на три или повече лица, с цел да вършат съгласувани в страната или чужбина престъпления, за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от три години.

Според Коюмджиев обаче сдружението трябва да е единствено “от повече от три лица” - т.е. три лица не са достатъчни за ОПГ, според тълкуването му.

Поради опасенията, че наблюдаващия до момента прокурор Стефан Христов е предубеден и не работи ритмично, Коюмджиев го отвежда. Междувременно със заповед под номер PД-04-551 административният ръководител на СГП Илияна Кирилова променя методиката и реда за разпределение на дела и преписките в СГП, така че с голяма доза вероятност делото "Барселонагейт" ще се падне на някой от заместниците на административния ръководител, пише BIRD.bg.

ОЩЕ: BIRD: Ден преди Борисов да се откаже от имунитета си, Сарафов е поел "Барселонагейт"

Кой е Людмил Коюмджиев?

Коюмджиев е сочен за един от доверените хора на Сотир Цацаров, пишат от BIRD. Той наблюдаваше делото за отпадъците на братя Бобокови, което последно беше прекратено от САС и върнато на прокуратурата поради негоден обвинителен акт. Идентична съдба имаше и делото срещу “борсовите брокери” от “Глобал Маркетс”.

Прокурорът водеше и делото за подкуп срещу съдия Николай Стефанов от Русе, по което съдията не само бе оправдан, но и след това осъди прокуратурата на обезщетение от 150 000 лева плюс лихвите.

ОЩЕ: Оправдан за подкуп съдия осъди прокуратурата за рекордните 150 000 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика