Прокурорът по "Барселонагейт" с тежки нарушения, по 2-3 месеца делото е било на пауза

11799
Прокурорът по "Барселонагейт" с тежки нарушения, по 2-3 месеца делото е било на пауза
Снимка: БГНЕС

Прокурорът по "Барселонагейт" - С.Х. от Софийска градска прокуратура, е допуснал тежки дисциплинарни нарушения в работата си по делото. Това установи проверката на Върховната касационна прокуратура (ВКП) по неприключени и спрени досъдебни производства за престъпления на лица с имунитет.

Преди дни изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов издаде заповед за ускоряване на работата по неприключили дела, а в края на юни заяви, че започва да ревизира висящи дела срещу министри, депутати и магистрати. Едно от тях е "Барселонагейт", целящо установяване на това дали бившият премиер Бойко Борисов е свързан с къщата (и бутика) в каталунската столица, където живееше манекенката Борислава Йовчева.

Борисов е отказал пред прокурор да даде ДНК тест по делото "Барселонагейт"?

Бившият премиер Бойко Борисов е отказал да даде ДНК тест по делото "Барселонагейт" по време на разпита си в прокуратурата на 25 ма...

ОЩЕ: BIRD: Ден преди Борисов да се откаже от имунитета си, Сарафов е поел "Барселонагейт"

В изпълнение на заповед на изпълняващия функциите главен прокурор, екип от осем прокурори от ВКП е приключил проверката на 55 от общо 83 неприключени и спрени досъдебни производства за престъпления от общ характер, извършени от съдии, прокурори и следователи, от други лица с имунитет и членове на Министерския съвет, както и по глава Първа от НК, съобщи днес държавното обвинение в сайта си.

По 7 от проверените досъдебни производства са установени сериозни нарушения в срочността и ритмичността на разследванията, които са допуснати от трима наблюдаващи прокурори – двама от Софийска градска прокуратура (един от тях по "Барселонагейт") и един от Военно-окръжна прокуратура София. Налице е дисциплинарното нарушение "действие или бездействие, което неоправдано забавя производството“.

"С оглед високия обществен интерес и с цел осигуряване на максимална прозрачност в работата на прокуратурата, докладите на проверяващия екип, в които има данни за констатирани нарушения се публикуват в цялост, като са заличени лични данни и такива, които биха засегнали следствена тайна по воденото досъдебно производство", съобщиха от прокуратурата.

Какво откриват прокурорите за "Барселонагейт"?

По досъдебно производство за разследване на организирана престъпна група за пране на пари „Барселонагейт“ проверяващият екип е установил неритмичност във воденето на делото. „Установяват се значителни периоди от време, по 2-3 месеца, през които не са извършвани каквито и да било действия по разследването. Проверката на ВКП е установила и период след 15 май 2023 г. с изключително висок интензитет на процесуално-следствени действия.

ВАС отхвърли първа жалба срещу избора на Борислав Сарафов за главен прокурор

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата на адвокат Юлиян Дацев срещу решението на прокурорската колегия на ...

През първите осем месеца от образуването на досъдебното производство са проведени единствено 4 разпита на свидетели, като в един от случаите протоколът е изготвен в нарушение на НПК, изискани са еднократно документи и е възложен превод на постъпили материали.

Назначена е финансово-счетоводна експертиза въпреки липсата на приобщени по делото счетоводни документи и разкрита данъчна и банкова тайна. Поради това и вещите лица не са могли да изготвят заключение по назначената експертиза.

Големи забавяния на разследването се констатират и при възлагането на преводи. Особено фрапиращо е допуснатото забавяне при възлагането на превод на получени на 07.07.2022 г. документи от Испания. След цели пет месеца започва изпращането на документите за превод, като това става на етапи и с 10 броя отделни прокурорски постановления. „Въпреки ползването на преводаческа агенция и необходимостта от извършването на превод от европейски език (испански), същият е възлаган на един и същ преводач“, констатира проверката. Като краен резултат – преводът на документите от Кралство Испания е бил готов в цялост близо една година по-късно.

За сметка на допуснатото забавяне, след 15 май 2023 г., в рамките на само месец и половина са разпитани 17 свидетели, назначени са две компютърно-технически експертизи, извършени са претърсвания и изземвания, отправени са искания за разкриване на банкова, данъчна, осигурителна информация, както и е отправено предложение за снемане на имунитет на народен представител, констатира проверката. Става въпрос за искания имунитет на Бойко Борисов, който в крайна сметка официално се отказа от него.

Крайният извод, който проверяващият екип прави, е, че по делото от страна на наблюдаващия прокурор е допусната неритмичност в извършването на действия по разследването.

ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС бързо решиха да променят механизма за главния прокурор

Около месец и половина след като парламентът окончателно прие механизма за разследване на главния прокурор, авторите на реформата от ПП...

Работата на проверяващия екип при ВКП по общо 83 досъдебни производства продължава. Пълният доклад от проверката следва да бъде представен до 7 август 2023 г., за което обществеността ще бъде информирана, съобщават от държавното обвинение.

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов е изпратил до Висшия съдебен съвет (ВСС) копия от резултатите от приключилите проверки.

Докладите се изпращат и на административните ръководители на съответните прокуратури с оглед преценка за предприемането на действия по компетентност спрямо допусналите нарушения наблюдаващи прокурори.

ОЩЕ: Проверяват прокурора по "Барселонагейт", разпоредил служители на СГП да работят извънредно

ОЩЕ: "Биволъ": Борисов е източникът на парите за къщата в Барселона, а те са изпрани

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев призова кабинетът да преосмисли решението за частна детска болница

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика