Прокуратурата за втори път: Няма престъпление по делото за пачките в чекмеджето на Борисов

4461
Прокуратурата за втори път: Няма престъпление по делото за пачките в чекмеджето на Борисов
Снимка: БГНЕС

За втори път Софийската градска прокуратура е прекратила делото за снимките с кюлчетата и пачките в чекмеджето на бившия премиер Бойко Борисов. Първо това стана през май тази година, но след това Апелативна прокуратура-София отмени постановлението и даде указания за извършване на допълнителни действия по разследването.

Още: Обрат: Делото за пачките и кюлчетата не е прекратено, търсят се още доказателства

Няма данни за престъпление

Сега „указанията са изпълнени в цялост и коректно“, като не са установени данни за престъпление, съобщава на 24 август държавното обвинение. Производството беше образувано преди повече от три години – на 29 юли 2020 г.

В рамките на досъдебното производство са назначени и изготвени седем броя компютърно-технически експертизи на 17 файла – 16 бр. снимки и един видеоматериал, както и една допълнителна разширена комплексна компютърно-техническа и лицево-идентификационна експертиза.

"Изготвените експертизи сочат, че приобщените по делото файлове със снимки и видеозапис представляват резултат от използвано техническо средство, но въпреки че са изчерпани способите на доказване, предвидени в НПК, не е възможно да се установи категорично дали отразяват обективната действителност, тъй като същите не са оригиналните файлове, а техническото средство, с което са направени, не е установено", пишат от прокуратурата.

Снимките са подправени

По делото са събрани доказателства за това, че снимките са подправени, гласи още съобщението.

Експертизите установяват подправка в метаданните им и констатират несъответствия в изображенията, които обосновават предположение за манипулиране и поставят под съмнение истинността на направените копия на снимковия материал. (Пример - файл MG_7777.JPG - съдържа дата на заснемане 25.09.2017 г., а метаданните са били променени с дата 22.07.2024 г., която все ще не е била настъпила към момента на публикуването на снимката - 17.06.2020 г.)

Снимка: БГНЕС

Що се отнася до видеофайла - от него са премахнати част от характеристиките и лична информация, в това число са заличени датата на създаване и модела на използваното устройство. Установява се единствено, че е използван мобилен телефон, марка „Apple“. Резолюцията на видеофайла е една от най-ниските възможни, при което не се отразяват частни индивидуални белези на обекти, заснети на средна и далечна дистанция. "Ниското качество на изследваните кадри, заснети при лоши светлинни условия, при движение на камерата, с ниска резолюция и приложена компресия не позволяват идентифициране на заснетото отражение на лицето, което прави записа", пишат от обвинението.

Пет европейски заповеди

От СГП са изготвени и изпратени пет Европейски заповеди за разследване (ЕЗР) до Германия, Франция, Австрия, Испания и Белгия във връзка с изследвания снимков и видеоматериал, на които са изобразени банкноти в евро, както и жълти предмети, наподобяващи златни кюлчета. В рамките на разследването от СГП са събрани множество сведения от различни държавни институции - министерства, Българска народна банка, Агенция „Митници“.

Не е възможно да бъде доказано по несъмнен начин дали процесните предмети (банкноти с номинал 500 евро, златни кюлчета и пистолет) действително са се намирали на изобразеното на снимките място, казват от прокуратурата. Не може да бъде доказано и дали пачките с банкноти с номинал 500 евро съдържат и други банкноти (освен тази, която се вижда най-отгоре), колко на брой са и на каква обща стойност.

Добавя се, че от Френската централна банка са съобщили, че една от банкнотите не съществува. В отговорите от националните банки на Германия и Испания се посочва, че не са в състояние да установят дали посочените на снимките банкноти са в обращение, или са изтеглени.

"За банкнота, която според серийния ѝ номер би трябвало да е пусната в обращение от Централната банка на Република Австрия, прокуратурата във Виена е поискала допълнителна информация. Следва да се отбележи, че във връзка с изготвената ЕЗР наблюдаващият прокурор е предоставил на австрийската прокуратура всички данни и факти, въз основа на които е образувано и се води разследването – публикувани в медиите снимки и видеофайл, за които са изнесени твърдения, че са от дома на бившия министър-председател на Република България, на които се виждат предмети, отговарящи на обективните белези на евробанкноти и кюлчета с благороден метал. От страна на австрийската прокуратура е изпратен отговор, че Европейската заповед за разследване не може да бъде изпълнена, тъй като деянията, за които у нас се води разследването, в Австрия не съставляват престъпление, нито административно нарушение", пишат от прокуратурата.

Разследващите отново не са успели да установят кога и кой е направил снимките и видеото.

Какво е казал Бойко Борисов?

В качеството си на свидетел, Бойко Борисов е посочил, че никога не е държал пари, златни кюлчета и други ценни вещи в нощно шкафче. Заявил е също така, че не знае кой и кога може да е правил процесните снимки и видеозапис, а относно негови изявления пред медиите, че снимките може да са направени от една „прекрасна госпожа“, заявява, че се е пошегувал, провокиран от журналистически публикации, според които снимките са направени от жена, пише прокуратурата.

Поради това, че деянията - предмет на разследването, не съставляват престъпление, прокурор при СГП е изготвил постановление за прекратяване на досъдебното производство. То подлежи на проверка от гореинстанционната прокуратура.

Предистория

Преписката под номер 10019/20 г. на СГП е образувана на 16 юни 2020 г. след самосезиране по информация в медиите. Първо наблюдаващ прокурор е Боряна Бецова, определена на случаен принцип. В началото на юли са назначени още двама прокурори, но без случаен подбор – Вихра Попхристова и Ивайло Петров, командировани малко преди това от по-ниско ниво в прокуратурата. С постановление от 29 юли 2020 г. тримата прокурори образуват досъдебно производство, което се води за незаконно използване на специални технически средства и за престъпление против правосъдието. Не е образувано дело за корупция. На 6 октомври 2020 г. Борисов е разпитан по делото.

ОЩЕ: Борисов проговори за снимките от спалнята си пред немско издание

По-късно държавното обвинение спря разследването, защото не успя да открие автора на снимките. В съобщението на прокуратурата тогава се казваше, че е извършена техническа експертиза, която показала, че са манипулирани датите на снимките, но не и резолюцията, сенките и други детайли. Прокуратурата отказа да отговаря дали банкноти с такива серийни номера са били отпечатани, както и коя е жената, която Борисов твърди, че е сложила предметите в шкафчето – добила известност като „Мата Хари“.

През юли миналата година в Европейския парламент цитираха именно експертизата на прокуратурата, като твърдяха, че самите снимки са манипулирани. Председателстващият комисията по бюджетен контрол на ЕП Томаш Здеховски от ЕНП заяви, че получил данни за това – базирани изцяло на петорна компютърна експертиза, назначена от българското държавно обвинение.

ОЩЕ: Елена Йончева: В писмото на прокуратурата към ЕП никъде не пише, че снимките с кюлчетата са манипулирани

Борисов се изпусна за пачките и кюлчетата

Миналия ноември Борисов се изпусна за кюлчетата, но главният прокурор Иван Гешев не го провери как се е сдобил с вътрешна информация.

През март 2023 г. експертизи установиха, че част от банкнотите на снимките са истински. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика