Провоепидемични мерки без извънредно положение - ето какви са възможностите

11867
Провоепидемични мерки без извънредно положение - ето какви са възможностите
Снимка: БГНЕС

Управляващите от ГЕРБ работят по нов закон, който да включва само мерките срещу коронавируса. Това обясни днес пред журналисти премиерът Бойко Борисов, след като приключи изслушването му в парламента, където въпросът изобщо не беше повдигнат.

Борисов каза, че иска още утре да отпадне извънредното положение, което е до 13 май, но идеята е да се запазят мерките срещу вируса, които се въвеждат със заповеди на здравния министър Кирил Ананиев. Затова юристите в ГЕРБ обмисляли варианти как заповедите да влязат в отделен закон. Това включва задължителното носене на маски, движението между градовете с изградените КПП-та, графиците на работа в хипермаркетите и др.

Противоепидемично: Борисов с полусвалена маска и пипащ си устата, Нинова изцяло без маска (СНИМКИ)

Какъв пример дават политиците в спазване на противоепидемичните мерки - най-добре си пролича в парламента. Точно за поведението в парл...

„Работим по закон, който да включва само мерките срещу коронавируса, без да има извънредно положение. Много от мерките са в този закон и ще е добре, ако можем да приемем закон, който да включва само мерките. Те и сега са най-меките мерки в ЕС. Идеята е да бъдат легитимни и без извънредно положение. Върху това работим“, посочи Борисов.

Според в. „24 часа“, управляващите имат два варианта за законови промени.

Първият предвижда промяна в Закона за защита при бедствия и конкретно в текстовете, които регламентират преодоляването на щетите от бедствия и аварии, тъй като там и сега има текстове за кризисни ситуации, свързани със заплаха за здравето на населението.

Вторият вариант е за промени в Закона за здравето, като в преходните и заключителните му разпоредби да бъдат записани промени в още поне 7 закона. Така всяка от заповедите на министъра на здравеопазването ще стане законов регламент, но с определен срок на действие. А при нужда сроковете в законите можело да бъдат удължени или съкратени.

Вторият вариант ще даде възможност да бъдат вкарани и всички икономически и социални мерки, които сега са разписани в закона за извънредното положение, но ще отпаднат след отмяната му.

Дългите пасове по Великден

На 24 април, 2020 година математикът от БАН проф. Николай Витанов, който е и част от Националния оперативен щаб за борба с коронавирус...

Очаква се окончателните текстове за отмяна на извънредното положение да са готови в средата на следващата седмица.

Експертно мнение

Ако се премине през промени в Закона за защита при бедствия, какъвто е единият вариант, който премиерът предлага, Националният оперативен щаб ще се промени като формат и един от вицепремиерите ще трябва да го ръководи.

Вторият вариант, който се предлага – през Закона за здравето, то всичко ще се стовари върху министъра на здравеопазването и ще се налага да се произнася по въпроси извън компетентността му. Затова смятам, че трябва специален закон, който да е във връзка с това конкретно заболяване

Това каза пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

Кой как почва да отпуска мерките срещу коронавируса в Европа

Темата за облекчаването на въведените заради епидемията от коронавирус ограничения е широкообсъждана в цял свят. Правителствата на голя...

Тя подчерта, че никъде в световен мащаб не се говори за лек или за имунитет срещу коронавируса и че трябва да продължим занапред да живеем с този вирус:

„Всяко министерство и всеки административен ръководител трябва да адаптират така нещата, че животът да продължи. Същото се отнася за работодателите, за обществения транспорт“.

Доц. Киселова подчерта, че „няма нищо страшно в това извънредното положение да бъде удължено, защото“: „Трябва в неговите рамки да се променят законите, дните трябва да бъдат използвани максимално и да се огледат всички аспекти на нашия живот, за да може спокойно да се премине към възстановяване на живота ни след това“.

Доц. Наталия Киселова поясни, че „при конкуренцията между правата на човека и извънредното положение целта е да се запазят и двете“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика