"Прозрачност без граници": Промените в ИК бяха извършени без да се зачита експертното мнение

1037
"Прозрачност без граници": Промените в ИК бяха извършени без да се зачита експертното мнение

Във връзка с промените в Изборния кодекс, които се обсъждат в настоящия момент в Народното събрание, Асоциация „Прозрачност без граници“ изпрати открито писмо до ръководителя на Комисията по правни въпроси в 43-то Народно събрание и до ръководителите на парламентарните групи, с което Actualno.com разполага.

"Като организация, която е дългогодишен наблюдател на изборния процес, Асоциация „Прозрачност без граници“ винаги се настоявала за придържане към международните стандарти при изработване на изборното законодателство, пълно зачитане на правата на гражданите в изборния процес, разглеждането на законовите норми в тяхната цялост и взаимна обвързаност и включването на широк кръг от експерти, граждански организации и заинтересувани страни при обсъждането и извършването на изменения в закона" пишат в писмото си от Асоциацията.

Близо 34 000 българи в чужбина искат да гласуват

Около 34 хиляди българи, живеещи в чужбина, са заявили желание да гласуват в президентските избори на 6 ноември. Най-много са в САЩ. Т...

За съжаление, последните промени в Изборния кодекс бяха извършени в резултат на политически компромиси и при незачитане мнението на експертната общност. В резултат на това се достигна до правила, които създават нови, вместо да решават възникналите проблеми. Един от показателните примери е начинът, по който бе въведено задължителното гласуване – със санкция, която изключва избирателите от изборния процес, има непредвидими последици за политическия процес и тепърва ще създава затруднения при нейното прилагане.

В хода на настоящата предизборна кампания и на същинската подготовка на президентските избори сме свидетели на изключително остра дискусия относно противоречивия и непоследователен начин, по който се отчита бюлетината „Не подкрепям никого“. Оказа се, че приетите разпоредби създават колизия между правни принципи и принципи в социалните науки, които имат значение за коректното определяне на изборните резултати за различните типове избори. Това противоречие има потенциал за нанесе допълнителни щети върху доверието в изборния процес, предупреждават от "Прозрачност без граници".

Поради тази причина за нас е обяснимо решението на Народното събрание да се приемат изменения в Изборния кодекс, макар и в хода на подготовката на изборите. Подобен подход може да се определи като „минимизиране на щетите“, допуснати в резултат на непоследователни решения, които променят изборните правила „на парче“ и са извършени без оценка на последиците.

В тази връзка Асоциация „Прозрачност без граници“ призовава народните представители да предприемат незабавни мерки и да намерят адекватно решение на възникналите проблеми, което не създава потенциал за възникване на нови проблеми в изборния процес. Българските избиратели и институциите се нуждаят от решение, което се придържа към духа и буквата на основния закон на страната, което не изкривява изборните резултати и не затормозява допълнително работата на институциите, ангажирани в подготовката на изборите.

50% плюс 1 с опция "Не подкрепям никого" - блокада на държавата, ако сме Утопия

Очевидно има противоречие. Това заяви в свой коментар колумнистът на Actualno.com Асен Генов относно разминаването между Конституцията ...

Следва да обърнем внимание и да подчертаем, че тази промяна – резултат от непоследователни решения и политически компромиси, противоречи категорично на международните стандарти за изборните правила, които предвиждат правилата за провеждане на избори да са ясни и приети минимум 6 месеца до 1 година преди провеждането на съответния избор, като се отчитат препоръките на широк кръг от експерти и заинтересувани страни, при откритост на дискусията, извършване на анализ на установените проблеми в предходни избори и изработване на задължителна оценка на ефекта от предлаганите законодателни решения.

В тази връзка считаме, че процесът по промяна в изборните правила следва да продължи и да намери своя цялостен завършек в спокойна обстановка след провеждането на изборите и референдума и въз основа на очакваното решение на Конституционния съд.

Промените в Изборния кодекс трябва да се основават на широка дискусия, в резултат на която проблемите са разгледани задълбочено и многоаспектно, с оценка на всички възможни последици. Изборните правила следва да създават солидна основа на изборния процес в страната, като съдействат за изграждане на доверието в представителните институции и създават гаранции за зачитане правата на избирателите, завършва писмото на "Прозрачност без граници".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика